Drugie śniadanie jest niezbędne zwłaszcza, gdy dziecko spędza poza domem wiele godzin. Młody organizm potrzebuje składników do wzrostu, poza tym wydolność umysłowa i chęć do zabawy naszej pociechy znacznie spada. Dlatego systematycznie, najlepiej co 3-4 godziny, dziecko powinno sięgać po przekąskę. Rodzic natomiast, powinien przygotować drugie śniadanie spełniające wymogi młodego organizmu. Wiek przedszkolny i wczesnoszkolny to okres szybkiego rozwoju organizmu dziecka. Niedobór niezbędnych składników odżywczych może prowadzić do gorszego rozwoju organizmu. W tym okresie zalecana jest wysoka norma składników budulcowych (białka, wapnia, żelaza).
Mając na uwadze te wszystkie wskazówki - jak możemy dostarczyć dziecku pożywne i zdrowe drugie śniadanie? Na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które otrzymały Pozytywną Opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Daje to gwarancję rodzicom, że ich pociechy otrzymują zdrowy posiłek. Jednym z produktów, który uzyskał taką opinię, są parówki Balbinki, przygotowane przez Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”. Eksperci z CZD zauważyli, że Balbinki posiadają duże ilości wapnia – mikroelementu niezbędnego, do rozwoju młodego organizmu. „Dwie Balbinki dostarczają prawie 11 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, niezbędnego budulca zdrowych i silnych kości. Dodatkowo dwie Balbinki stanowią blisko 35 proc. dziennego zapotrzebowania na białko. Stanowi to idealne uzupełnienie codziennej diety najmłodszych” – powiedziała Joanna Budna, technolog produkcji Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”.
W przypadku produktów spożywczych kierowanych do najmłodszych niezwykle istotne jest również jego opakowanie. Powinno być łatwe w użyciu, estetyczne i przyciągające uwagę młodego konsumenta. Opakowanie Balbinek jest kolorowe, złożone z dwóch części, w których mieści się sześć parówek. Z łatwością opakowanie można przedzielić na dwie części. Dzięki temu dziecko sięga po przekąskę wtedy kiedy ma na to ochotę.
Sposób na Balbinkowe hot-dogi:
Parówkę ugotować i zdjąć folię. Przygotować bułkę nacinając ją wzdłuż. Posmarować ją masłem i podpiec. Następnie doprawić bułkę ketchupem, włożyć plasterki pomidora, ogórka i parówkę. Górną warstwę polać ketchupem.