5 porcji = 5 radości
Jesień to piękne czerwone liście zdobiące korony kasztanowców. To soczyście żółte liście dębu. To przyjemne długie wieczory, które możemy spędzać w gronie rodzinnym, na co zwykle latem nie mamy czasu. Kochamy lato, ale to jesień była inspiracją dla wielu poetów. Pisał o niej Tuwim, pisał Leśmian, Baudelaire. Wszyscy doceniali piękno i uroki tej pory roku. Zachłystywali się jej spokojem i smakiem kasztanów z placu Pigalle. Ale kasztany to nie jedyne smakołyki, jakie serwuje nam matka natura podczas tej pory roku. Jesień obfituje w różnorodne rarytasy, wystarczy tylko po nie sięgnąć, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem aż do wiosny. Myślisz, że to niemożliwe? Więcej optymizmu! Jedyne co należy zrobić to wzbogacić swoją dietę o 5 porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia, a jesienna chandra i przeziębienie cię nie dosięgnie.
Pewnie wiesz, że na wirusy najlepszy jest czosnek i cebula, ale czy wiesz, że równie cenne właściwości mają też inne warzywa? Zainwestuj swój czas w 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, a przybędzie ci 5 nowych powodów do radości i zdrowia. Jakich? Oto i one:
1. Wzmocnisz swój organizm i poprawisz odporność. Po wakacyjnych szaleństwach czujesz na pewno zmęczenie, a twoja aura ochronna jest osłabiona. Odbuduj ją na nowo i wzmocnij, pijąc orzeźwiające soki z cytrusów. Zawierają dużo witaminy C, która będzie broniła twój organizm przed zarazkami i jesiennym przeziębieniem.
2. Zapewnisz sobie dłuższą młodość. Każdy o tym marzy, ale mało kto wie, że zawarta w pomarańczach czy grapefruitach rutyna i beta-karoten spowalniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych i zachowują w ten sposób naszą urodę na dłużej. Wyglądasz lepiej i czujesz się lepiej, a twoja skóra wygląda jak muśnięta letnim słońcem.
3. Poprawisz koncentrację - swoją oraz dzieci. To bardzo ważne - tym bardziej, że jesienią zaczyna się rok szkolny. Chcesz, by twój maluch miał dużo energii i chęci do nauki? Przekonaj go do średniego jabłka na dobry początek dnia, a jeśli woli sok, to zapakuj mu go do szkolnego tornistra. Zapewnisz mu w ten sposób dobry nastrój na cały dzień. Wybieraj warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo, np. seler, pomidory, fasola szparagowa, brukselka, kukurydza czy brzoskwinie w postaci zarówno soków jak i przekąski.
4. Optymizm będzie cię rozpierał. Gdy brakuje ci kolorów za oknem wprowadź je na swój talerz. Czerp inspiracje z każdej grupy kolorystycznej, które stworzyła dla nas matka natura. Przygotuj sobie tęczową sałatkę warzywną lub owocową. Skomponuj finezyjny wielosmakowy sok. – np. porzeczka i banan są kolorowym i smakowitym połączeniem. Pamiętaj, że codziennie warto sięgać po owoce i warzywa z każdej z 5 grup kolorystycznych: zielonej, czerwonej, żółto-pomarańczowej, czarnej i białej.
5. Sokoli wzrok? Nic trudnego! Jedz dużo orzechów bogatych w potas i magnez, a cieszyć się będziesz wyśmienitym wzrokiem przez długie lata a i spadek formy cię nie dosięgnie. Wyróżniaj się świetną kondycją i nastrojem, gdy na dworze szaro i ponuro.
Czy już czujesz się radośniej? A to dopiero początek twojej przygody z dobrym samopoczuciem. Jedz soczyste winogrona i cytrusy a zapomnisz o apatii wywoływanej przez melatoninę.. A cóż to takiego? Melatonina – tzw. hormon snu produkowany jest przez gruczoł zwany szyszynką w okresie, kiedy do naszego organizmu dociera mało światła słonecznego. Jesienią jest go niewiele, więc mózg samoistnie wprowadza nasz organizm w stan uśpienia. Osłabiona jest wówczas koncentracja, jesteśmy ospali, ulatuje z nas życiowa energia. Ale istnieje na to ratunek i rada – wystarczy zacząć spożywać bogate w węglowodany owoce, warzywa lub soki i w ten sposób zwiększyć ilość produkowanej przez organizm serotoniny. Serotoninę można nazwać pogromcą złego nastroju. Jest to bowiem hormon odpowiadający za nasze dobre samopoczucie. To on wprowadza nas w stan zakochania i to on uchroni nas przed jesienną depresją.
-=-Dostarczaj swojemu organizmowi do pięciokrotną dawką witamin w ciągu dnia, a przestaniesz odczuwać różnicę zmieniających się pór roku. Jak mówi jednak dr Agnieszka Jarosz, specjalista w sprawie żywienia: „Bez tryptofanu nie będzie to jednak możliwe. Ten aminokwas, zawarty w największych ilościach w soi oraz orzechach nerkowca sprawi, że twój mózg zostanie wręcz uzależniony od hormonu szczęścia. Nie przepadasz za soją, a orzechy nerkowca są dla ciebie trudno dostępne? Żaden problem. Tryptofan znajdziesz również w bananach, ananasach, figach czy papai. Jest go również dużo w sokach z tych owoców, zatem nie ograniczaj się w swoim jadłospisie do chrupania, pomyśl też o popijaniu.” Eksperymentuj z potrawami, owocami i warzywami, a także kompozycjami i mieszaniem soków. Te są zdrowe i zawsze poprawiają humor.
Smakołyki na jesienne wieczory
Nie zapominaj, że jesienią na półkach sklepowych można znaleźć wiele smacznych i świeżych owoców. Lato odchodzi, ale zostają:
- Jabłka. Jak twierdzi specjalista ds. żywienia….. (tutaj nazwisko)….. gdybyśmy mieli wybrać jeden owoc, to powinno być to jabłko. Dlaczego? Zawiera bowiem dużo błonnika, który usprawnia trawienie, witaminy z grupy B, które poprawiają kondycję osłabionych jesienią włosów i paznokci, czy magnez – specjalistę od kojenia nerwów.
- Marchewki. Oprócz tego, że jesienią są wyjątkowo smaczne i soczyste to zawierają także beta-karoten. W organizmie przekształca się on w witaminę A, a ta dba o nasz wzrok i rozróżnianie kolorów, prawidłowy wzrost u dzieci i młodzieży, chroni drogi oddechowe przed drobnoustrojami, i – co jesienią jest bardzo istotne – poprawia wygląd skóry,
- Kaki – te bardzo zbliżone wyglądem do pomidorów owoce nie tylko są smaczne, ale również bogate w wapń, witaminy A i C i karoten. Zatem gdy znudzi ci się chrupanie marchewek możesz śmiało urozmaicić sobie dietę persymoną, co z pewnością wpłynie korzystnie na twój organizm.
- Ziemniaki. Jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs, ryb i zup. Nic dziwnego. Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają śladowe ilości tłuszczy i są bogate w witaminę C, fosfor, potas,
- Kokosy – to typowo tropikalne smakołyki, ale bardzo łatwo dostępne w naszym kraju. Są bardzo pożywne i bogate w błonnik. Kokos klasyfikuje się do jedzenia “funkcjonalnego” czyli poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się mu psychologiczny lub/i fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Występuje w postaci wiórek, mleka, oleju i soku, więc jego spożywanie nie może się znudzić
- Winogrona – są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale dzięki zawartych w nich witaminach z grupy B, tiaminie i niacynie przyczyniają się do polepszenia sprawności naszego umysłu, umiejętności szybszego uczenia się i usprawniają koncentrację, co szczególnie przyda się w szare jesienne dni i wieczory.
- Cukinia – jest warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten. Zawarte w niej związki działają odkwaszająco i nie powodują kumulacji metali ciężkich w organizmie. Ponadto jest niskokaloryczna, więc można ją śmiało przegryzać między posiłkami, ale również wykorzystywać jako dodatek do dań głównych.
Nadeszła jesień, a zima za pasem. Wszędzie słyszy się o szarości, deszczu i chłodzie. Nie daj się jednak zastraszyć i dzięki odpowiedniej diecie pobudź do życia swój organizm. Już dziś zaplanuj romantyczną kolację dla bliskiej osoby lub kolorową ucztę dla całej rodziny. Przygotuj zaskakujące smakołyki: koreczki z dyni i oliwek, na deser mus z bananów, a do picia orzeźwiający cytrusowy sok. Odżywiaj się tak, aby emanowało z ciebie zdrowie. Ciesz się hojnością matki natury i udowodnij sobie i swojemu otoczeniu, że nasze zdrowie i samopoczucie zależy tylko i wyłącznie od nas. A jeśli chcesz schudnąć bądź zachować sylwetkę, która tak ciężko była rzeźbiona przez ostatnie miesiące, nic prostszego. Sięgaj częściej po chrupiącą marchewkę - przyspieszy twoją przemianę materii. Jedz witaminy i chudnij. Ciesz się zdrowiem i dobrym nastrojem 12 miesięcy w roku! A swoją przygodę z 5 porcjami warzyw, owoców lub soku rozpocznij już dziś.