Skąd ten cholesterol?
Poziom cholesterolu w organizmie zależy od kilku czynników - niezbilansowana dieta (pokarmy o dużej gęstości energetycznej i niskiej zawartości składników ochronnych), brak aktywności fizycznej i wzrost konsumpcji tytoniu to elementy, który sprzyjają jego podwyższeniu. Wpływ cholesterolu na zdrowie może być zarówno dobry jak i zły. Odpowiedni poziom jest niezbędny w organizmie, zbyt wysoki natomiast jest niebezpieczny i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia. Kontrolowanie poziomu cholesterolu powinno stać się osobistym obowiązkiem każdego człowieka.
Jak go obniżyć?
Po pierwsze, prawidłowe odżywianie, czyli ograniczanie produktów powodujących zwiększenie tzw. złego cholesterolu (LDL). To zła wiadomość dla tych wszystkich, którzy nie potrafią wyobrazić sobie posiłków bez tłustego mięsa i wędlin, potraw smażonych na maśle, smalcu czy słoninie. Powinniśmy także uważać na spożycie frytek, chipsów, słodyczy, jaj oraz mleka i jego przetworów (śmietana, sery żółte i topione). Po drugie, ruch. Spacery z psem, basen, gimnastyka z koleżankami to najlepsze okazje, żeby popracować trochę zarówno nad figurą, jak i zdrowiem. Aktywność fizyczna może również wpływać korzystnie na profil tłuszczów we krwi (wzrost poziomu HDL i obniżenie poziomu LDL). Od dziś zamiast skorzystać z windy, wejdź po schodach. Po trzecie, uważaj na to, co jesz. Większość cholesterolu w naszym organizmie pochodzi z diety, dlatego największy wpływ na poziom cholesterolu we krwi ma sposób w jaki się odżywiamy.
Skuteczna walka z cholesterolem oznacza zmianę sposobu żywienia. Istotne jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, zwiększenie ilości owoców, warzyw i produktów zbożowych w diecie oraz wzbogacanie diety o stanole roślinne. Stanole znajdują się w strukturze roślin i posiadają zdolność aktywnego obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Bogatym ich źródłem jest np. kukurydza, żyto czy pszenica, ale w diecie ich zawartość jest bardzo niska, za mała by mieć efekt terapeutyczny. Regularne spożywanie żywności wzbogaconej o stanole roślinne (Benecol) zmniejsza ryzyko zachorowań na serce – po 14 dniach spożywania margaryny Benecol jako elementu zdrowej diety poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie zostaje obniżony średnio o 15% wartości początkowej. Dlatego, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości Benecol polecany jest przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religę i wchodzi w skład projektu Siła Serca. Benecol jako produkt, którego misją jest codzienne wspomaganie zdrowia serca, został wzbogacony o oliwę z oliwek – 20% tłuszczu znajdującego się w Benecol zastąpiono właśnie nią. Drzewo oliwkowe od wieków uchodzi za symbol dobrobytu i pokoju. Przypisywano mu nie tylko lecznicze, ale i magiczne właściwości. Oliwa z oliwek nazywana przez Homera złotym płynem jest ceniona z powodu swego dobroczynnego wpływu na zdrowie - jest bogata w dobroczynne kwasy jednonasycone, obfituje w witaminę E (naturalny antyutleniacz), a jej regularne spożywanie przeciwdziała niektórym nowotworom. Dzięki temu stanowi synonim dobrego smaku i samopoczucia.