Składniki na cztery porcje:
100 g miękkiej margaryny
100 g przesianej mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
25 g kakao w proszku
25 g czekolady deserowej
50 g świeżego imbiru
Budyń czekoladowy:
2 żółtka
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
300 ml mleka
100 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Posmarować cienko tłuszczem 4 foremki do puudingu. W misce utrzeć na gładką masę margarynę, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i kakao. Posiekać czekoladę oraz imbir, dodać do masy i starannie wymieszać.
2. Przełożyć masę do foremek i wygładzić wierzchy. Ciasto powinno dochodzić do trzech czwartych wysokości foremek. Przykryć foremki krążkami wyciętymi z pergaminu i kawałkami aluminiowej folii z zakładką na środku. Gotować na parze przez 45 minut, aż puddingi będą się uginać przy dotknięciu.
3. W tym czasie przygotować budyń czekoladowy. W misce utrzeć na gładką masę żółtka z cukrem i mąką. Podgrzewać w rondlu mleko do temperatury wrzenia i zalać nim żółtka z cukrem. Przelać masę do rondla i gotować na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i mieszać delikatnie, gdy czekolada się rozpuści.
4. Wyjąć foremki z garnka, w którym gotowały się na parze puddingi. Przesunąć ostrzem noża dookoła brzegu każdej foremki i ostrożnie wyjąć puddingi na talerze. Każdy posypać pudrem i polać budyniem czekoladowym. Resztę budyniu podać w salaterce.
Z pewnością będzie rozpływał się w ustach!
Przepis zaczerpnięty z książki pt. "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" pod red. Grzegorza Boguty.