Czy jesienią powinniśmy wykluczyć z naszej diety lody? Zdaniem ekspertów lody są przekąską, którą można jeść przez cały rok i błędnie postrzegane są przez Polaków jako największy kaloryczny „grzech”. Zatem jeśli dopada Cię ponury nastrój jesienią, zamiast ciasta wybierz deser z lodami śmietankowymi albo owocowymi sorbetami.
Przepis dla czterech osób.
Składniki:
6 pomarańczy
½ litra lodów Algida Śmietankowa Czekolada
100 g brązowego cukru
Wykonanie:
Wszystkie pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Obrać skórkę z dwóch, pokroić w grubą kostkę. Z brązowego cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórkę cytrynową i gotować ciągle mieszając, aż całość będzie gęsta i lśniąca. W pozostałych 4 pomarańczach odciąć górę, wydrążyć miąższ uważając żeby nie przeciąć skórki. Wymieszać lody z kandyzowaną skórką i od razu nakładać do wydrążonych pomarańczy. Przykryć górą. Można podawać od razu lub włożyć do lodówki do ponownego zamrożenia i wyjąć jak będą goście.