Zapowiada się słodka rewolucja. Na rynku pojawiły się ciastka dla diabetyków, które oprócz tego, że mają niski indeks glikemiczny, wyróżniają się bardzo dużą ilością wartościowego błonnika. Firma Ekoprodukt wprowadza na rynek linię produktów adresowanych do diabetyków. Pierwszy z serii wyrobów, które można poznać po charakterystycznym znaku "IG" – czyli wartości indeksu glikemicznego - to Otrębusie.

Od niedawna są już dostępne w sklepach z miejscem na żywność funkcjonalną i w aptekach. Do tej pory ciastka Otrębusie, słynące z bardzo wysokiej (17%) zawartości błonnika, produkowane były w tylko w wersji z cukrem, dodatkiem sezamu, maku i lnu lub orzechów. Ostatnio firma Ekoprodukt opracowała autorską recepturę ich produkcji bez użycia cukru, a wkrótce planuje wprowadzenie kolejnych ciastek dla osób z cukrzycą. – Problem cukrzycy dotyka coraz większej liczby osób – mówi Marek Kubara, właściciel firmy Ekoprodukt, produkującej Otrębusie. – Ma na to wpływ min. mała aktywność fizyczna i szybko rosnący odsetek osób otyłych. Kobiety, których wskaźnik BMI (waga wyrażona w kilogramach, podzielona przez kwadrat wzrostu wyrażony w metrach) przekracza 30, ryzyko wystąpienia cukrzycy II typu wzrasta 12-krotnie w stosunku do kobiet z prawidłową masą ciała - wyjaśnia.

Skład ciastek został dobrany tak, aby pełniły one wiele funkcji. Jest to możliwe głównie wskutek wysokiej zawartości błonnika, który opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, a poprawiając perystaltykę jelit zmniejsza dolegliwości związane z zaparciami, które oprócz nadwagi są bardzo częstym problemem osób z cukrzycą. Dodatkowo, błonnik sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i obniżeniu cholesterolu. Przy tych wszystkich właściwościach Otrębusie są mniej kaloryczne od tradycyjnych wyrobów cukierniczych.

Ciastka te wchodzą w skład grupy produktów tworzących markę Dobra Kaloria. Są to wyroby, które wzbogacają jadłospis o smaczne, wartościowe i niewymagające dalszego przygotowywania produkty śniadaniowe, ciastka i przekąski. Dobra Kaloria to marka, która odważnie pokazuje, że kalorie nie są jedynie powodem do zmartwień. kalorie mogą być dobre, puste lub złe, w zależności od tego, w jakich pokarmach je dostarczamy. Te same 100 kcal pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, lub dać same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Wybierając Otrębusie, zamiast tradycyjnych kruchych ciastek, możemy być pewni, że nie tylko rozpieszczamy nasze podniebienie słodką przyjemnością, ale przede wszystkim wzbogacamy naszą dietę o cenny składnik, jakim jest błonnik pokarmowy.