Od niedawna są już dostępne w sklepach z miejscem na żywność funkcjonalną i w aptekach. Do tej pory ciastka Otrębusie, słynące z bardzo wysokiej (17%) zawartości błonnika, produkowane były w tylko w wersji z cukrem, dodatkiem sezamu, maku i lnu lub orzechów. Ostatnio firma Ekoprodukt opracowała autorską recepturę ich produkcji bez użycia cukru, a wkrótce planuje wprowadzenie kolejnych ciastek dla osób z cukrzycą. – Problem cukrzycy dotyka coraz większej liczby osób – mówi Marek Kubara, właściciel firmy Ekoprodukt, produkującej Otrębusie. – Ma na to wpływ min. mała aktywność fizyczna i szybko rosnący odsetek osób otyłych. Kobiety, których wskaźnik BMI (waga wyrażona w kilogramach, podzielona przez kwadrat wzrostu wyrażony w metrach) przekracza 30, ryzyko wystąpienia cukrzycy II typu wzrasta 12-krotnie w stosunku do kobiet z prawidłową masą ciała - wyjaśnia.
Skład ciastek został dobrany tak, aby pełniły one wiele funkcji. Jest to możliwe głównie wskutek wysokiej zawartości błonnika, który opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, a poprawiając perystaltykę jelit zmniejsza dolegliwości związane z zaparciami, które oprócz nadwagi są bardzo częstym problemem osób z cukrzycą. Dodatkowo, błonnik sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i obniżeniu cholesterolu. Przy tych wszystkich właściwościach Otrębusie są mniej kaloryczne od tradycyjnych wyrobów cukierniczych.
Ciastka te wchodzą w skład grupy produktów tworzących markę Dobra Kaloria. Są to wyroby, które wzbogacają jadłospis o smaczne, wartościowe i niewymagające dalszego przygotowywania produkty śniadaniowe, ciastka i przekąski. Dobra Kaloria to marka, która odważnie pokazuje, że kalorie nie są jedynie powodem do zmartwień. kalorie mogą być dobre, puste lub złe, w zależności od tego, w jakich pokarmach je dostarczamy. Te same 100 kcal pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, lub dać same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Wybierając Otrębusie, zamiast tradycyjnych kruchych ciastek, możemy być pewni, że nie tylko rozpieszczamy nasze podniebienie słodką przyjemnością, ale przede wszystkim wzbogacamy naszą dietę o cenny składnik, jakim jest błonnik pokarmowy.