Menu to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie potrawy i pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój, a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. W tym roku może być inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem Thermomix. Można w nim, w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek. Wystarczy wrzucić składniki i postępować zgodnie z przepisami dołączonymi do urządzenia.
Pozwól się wyręczyć
Thermomix to technologicznie zaawansowane urządzenie, które łączy funkcje ponad 20 urządzeń. Oprócz właściwych dla robota kuchennego opcji mielenia, ubijania i siekania potrafi on także odważyć odpowiednią ilość danego składnika i ugotować (również na parze) w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu można w nim przygotować tysiące wspaniałych potraw. Twoją rolą jest jedynie wybrać danie z książki, wrzucić składniki i ustawić odpowiedni czas. Kiedy Thermomix będzie robił Twoje potrawy, możesz spokojnie zająć się innymi przygotowaniami do imprezy. Urządzenia nie trzeba pilnować w trakcie pracy. Kiedy skończy – „zawoła Cię” charakterystycznym sygnałem.
Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania – 2 min
Wartość kaloryczna – 140 kcal
Składniki na 6 porcji:
• 500g truskawek mrożonych
• 3 dojrzałe banany
• 3 gałki lodów waniliowych
• 400ml mleka
Wykonanie
• Rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym,
• Czas: 10 sekund; obroty: 7
• Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy)
• Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym
• Czas: 20 sek.; obroty: 7
• Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.-=-
Mix jogurtowo – ziołowy
Czas całkowity – 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 80 kcal
Składniki na 4 szklanki:
• ½ pęczka natki pietruszki
• ½ pęczka koperku bez łodyżek
• 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
• 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
• 1 łyżeczka estragonu, suszonego
• 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
• ½ pęczka szczypiorku posiekanego
• 350 g jogurtu, light
• szczypta soli
• szczypta białego pieprzu
• kilka kropli sosu tabasco
• 100 g świeżej czerwonej papryki
• 4 wykałaczki
Wykonanie:
• Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić
• Czas: 3 s; obroty: 8
• Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać
• Wymieszać; czas: 5 s, obroty: 5
• Spróbować i ewentualnie doprawić.
• Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki.
• Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
Tapenade
Czas przygotowania – 7 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 161 kcal
Składniki na 10 porcji:
• 50 g filetów anchois, solonych, konserwowych
• 80 g oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 200 g czarnych oliwek, bez pestek
• 100 g kaparów w occie
• 2 gałązki tymianku, tylko liście lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 30 g soku z cytryny
• 1 szczypta soli
• pieprz, świeżo zmielony, do smaku
Wykonanie:
• Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywkę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
• Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
• Czas: 3 s; obroty: 5
• Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek
• Wymieszać
• Czas: 1 min; obroty 4
• Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić (czas 1 min, 4 obroty). W tym czasie przez pokrywę
naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Włoskie paluszki pełnoziarniste
Czas przygotowania – 30 min
Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal
Składniki na 20 sztuk:
• 380 g ziarna pszenicy
• 200 g mąki pszennej
• 20 g drożdży
• 65 g oleju
• 30 g smalcu
• 280 g letniej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 20 g kaszy manny
Wykonanie:
• Do naczynia miksującego włożyć pszenicę
• Zemleć; czas: 1 min; obroty: 10
• Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier
• Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/ obroty interwał
• Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić
pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
• Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości.
• Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku
• Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.