Pyszne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto kilka sposobów na niecodzienne potrawy, którymi Twoi goście będą mogli się delektować bez wyrzutów sumienia. A Ty, zamiast w kuchni, czas spędzisz świetnie się bawiąc na swoim przyjęciu. Baw się na zdrowie!

Menu  to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie  potrawy i  pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój,  a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. W tym roku może być inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem Thermomix. Można w nim, w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek. Wystarczy wrzucić składniki i postępować  zgodnie z przepisami dołączonymi  do urządzenia.

Pozwól się wyręczyć

Thermomix to  technologicznie zaawansowane urządzenie,  które łączy funkcje ponad 20 urządzeń. Oprócz właściwych dla robota kuchennego opcji mielenia, ubijania i siekania  potrafi on także odważyć odpowiednią ilość danego składnika i ugotować (również na parze) w odpowiedniej temperaturze. Dzięki  temu można w nim przygotować tysiące wspaniałych potraw. Twoją rolą jest jedynie wybrać danie z książki, wrzucić składniki i ustawić odpowiedni czas.  Kiedy Thermomix będzie robił Twoje potrawy, możesz spokojnie zająć się innymi przygotowaniami do imprezy. Urządzenia nie trzeba pilnować w trakcie pracy. Kiedy skończy – „zawoła Cię” charakterystycznym sygnałem.

Koktajl bananowo-truskawkowy   
Czas przygotowania – 2 min
Wartość kaloryczna – 140 kcal

Składniki na 6 porcji:
•    500g truskawek mrożonych
•    3 dojrzałe banany
•    3 gałki lodów waniliowych
•    400ml mleka
Wykonanie
•    Rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym,
•    Czas: 10 sekund; obroty: 7
•    Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy)
•    Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym
•    Czas: 20 sek.; obroty: 7
•    Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.-=-

Mix jogurtowo – ziołowy
Czas całkowity – 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 80 kcal
Składniki na 4 szklanki:
•    ½ pęczka natki pietruszki
•    ½ pęczka koperku bez łodyżek
•    1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
•    1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
•    1 łyżeczka estragonu, suszonego
•    20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
•    ½ pęczka szczypiorku posiekanego
•    350 g jogurtu, light
•    szczypta soli
•    szczypta białego pieprzu
•    kilka kropli sosu tabasco
•    100 g świeżej czerwonej papryki
•    4 wykałaczki

Wykonanie:
•    Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić
•    Czas: 3 s; obroty: 8
•    Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać
•    Wymieszać; czas: 5 s, obroty: 5
•    Spróbować i ewentualnie doprawić.
•    Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki.
•    Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.

Tapenade
Czas przygotowania – 7 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 161 kcal
Składniki na 10 porcji:
•    50 g filetów anchois, solonych, konserwowych
•    80 g oliwy z oliwek
•    1 ząbek czosnku
•    200 g czarnych oliwek, bez pestek
•    100 g kaparów w occie
•    2 gałązki tymianku, tylko liście lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
•    30 g soku z cytryny
•    1 szczypta soli
•    pieprz, świeżo zmielony, do smaku

Wykonanie:
•        Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywkę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
•        Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
•    Czas: 3 s; obroty: 5
•       Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek
•       Wymieszać
•    Czas: 1 min; obroty 4
•       Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić (czas 1 min, 4 obroty). W tym czasie przez pokrywę      
   naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Włoskie paluszki pełnoziarniste
Czas przygotowania – 30 min
Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal
Składniki na 20 sztuk:
•    380 g ziarna pszenicy
•    200 g mąki pszennej
•    20 g drożdży
•    65 g oleju
•    30 g smalcu
•    280 g letniej wody
•    1 łyżeczka soli
•    1 łyżeczka cukru
•    20 g kaszy manny

Wykonanie:
•    Do naczynia miksującego włożyć pszenicę
•    Zemleć; czas: 1 min;  obroty: 10
•    Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier
•    Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/  obroty interwał
•        Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić    
        pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
•       Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości.
•       Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć   
       na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku
•       Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.