Wiersz Leopolda Staffa doskonale oddaje nasze listopadowe nastroje. Miesiąc, który swoją nazwę wziął od opadających liści, przynosi nam szarugę i zimne powiewy wiatru. Jak sobie z nimi radzić?

Andrzejkowe szaleństwo

Po pierwsze pamiętaj, że listopad to również miesiąc wróżb i zabawy! Andrzejki i katarzynki, to świetna rozrywka, również dla najmłodszych, którzy w ten wieczór mają szansę poznać ludowe zwyczaje i zabawy, sięgające jeszcze czasów naszych babć. Jest to tradycja, którą warto zachować, dlatego możesz sprawić swoim dzieciom chwile frajdy i pobawić się z nimi w odczytywanie tajemniczych kształtów, które powstały po laniu wosku.  A znajomych zaproś na andrzejkową imprezę, albo wieczór wróżb i czarów! Zamiast spędzić cały dzień w kuchni, poproś aby każdy przyniósł ze sobą domową sałatkę – dzięki temu porównacie smaki i przepisy, a sałatkę może przygotować każdy – nawet najmniej uzdolnione kulinarnie osoby. Na deser owoce, a do nich pyszne sokowe mixy!

Hiszpańskie słońce w twojej kuchni

Jeśli dłużą Ci się ciemne, listopadowe wieczory zorganizuj dla swoich przyjaciółek specjalny hiszpański wieczór, który stanie się waszą wyprawą do miejsca pełnego słońca i ciepła. Wystarczy ciekawy film Pedro Almodóvara z piękną Penelope Cruz, gdzie znajdziecie mnóstwo słonecznych krajobrazów, pełnych temperamentu bohaterów oraz wielobarwne przysmaki lokalnej kuchni, a zaraz znikną jesienne smutki. Co przygotować dla swoich gości? Dobrym pomysłem będzie wczucie się w ten klimat i sięgnięcie po chłodnik po hiszpańsku albo racuszki z cukinii oraz sok pomidorowy, który ma dużą ilość magnezu, potasu i żelaza wpływającego na naszą ogólną kondycję. Pamiętaj, że dieta typu śródziemnomorskiego jest bogata w warzywa i owoce!

Chłodnik po hiszpańsku

Składniki:
    6 dużych pomidorów
    duży świeży ogórek
    duża zielona papryka
    duża cebula
    4 ząbki czosnku
    3 szklanki soku pomidorowego
    sok z 1 cytryny
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa sparz i posiekaj. Zmiksuj je na jednolitą masę, dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy. Schłodzoną zupę serwuj z grzankami.

Racuszki z cukinii

1 cukinia (200 g)
 4-5 łyżek mąki pszennej    
    2 jajka
 2 łyżki cukru
 8 łyżek miodu
 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
 szczypta soli
 1–2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz cukinię, żółtka, przyprawę curry, cukier, sól oraz mąkę. Dodaj pianę z białka i wymieszać. Na patelni roztop masło i kładź łyżką placuszki o średnicy 5 cm. Smaż z obu stron na rumiano. Racuchy podawaj polane miodem.

Owocowy smak zdrowia


Jak zadbać o ładną figurę? Deszczowa pogoda nie sprzyja ruchowi na świeżym powietrzu, dlatego to świetny czas, aby wybrać się na rodzinną wizytę na basenie albo wspólnie z przyjaciółkami zapisać się na aerobik. Wspólna zabawa w wodzie z pewnością przyniesie pociechom dużo radości, a nam pozwoli na energetyczny wysiłek. Aerobik natomiast pozwala nam na zawieranie nowych znajomości. W końcu zawsze łatwiej i przyjemniej zmęczyć się w grupie. Jak dodatkowo zadbać o swoją kondycję? Gdy w codziennej diecie uwzględnisz także warzywa, owoce i soki, będziesz mieć pewność niskokalorycznych przekąsek. Pamiętaj, że właściwe odżywanie bezpośrednio przekłada się na twój piękny wygląd i dobry nastrój.

Nasze  rady na listopad: wybierz ruch i warzywno-owocowo-sokowe witaminy - to najlepszy sposób na jesienną melancholię.