Porcja dla 3-4 osób. Czas przygotowania wynosi 45 minut.

Niezbędne składniki:

Makaron lasagne, 1/2 op.
Szpinak świeży, 0,5 kg
Ser ricotta, 250g
Cebula, 1 szt.
Czosnek, 2-3 ząbki
Pomidory bez skóry, 1 op.
Mąka, 3-5 łyżek
Masło, 1/3 kostki
Mleko, 250 ml
Ser żółty tarty, 150g

Przyprawy KAMIS:
Przyprawa kuchni włoskiej
Pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Sól morska z młynkiem


Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, wcisnąć dwa ząbki czosnku, dodać pomidory, Przyprawę Kuchni Włoskiej, gotować 5-7 minut. Masło rozgrzać w rondlu, wsypać mąkę, podsmażyć, dodać mleko, zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Szpinak lekko poddusić na maśle, wymieszać z serem ricotta. W blaszce układać kolejno warstwami: makaron, sos pomidorowy, szpinak, sos beszamelowy. Ostatnią warstwę posypać tartym serem. Piec w 175 st. Celsjusza ok. 30 minut.