Ziarna słonecznika zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Są świetną przekąską i dodatkiem do potraw. Znajdziesz je również w miodowym jogurcie Miodzio.
Trochę historii
Jako pierwsi słonecznik zaczęli uprawiać Indianie, którym udało się wyhodować różnokolorowe odmiany. Do Europy słonecznik trafił
na hiszpańskich statkach. Ale swoją popularność zawdzięcza nie Hiszpanom tylko Rosjanom, którzy jako pierwsi zaczęli go uprawiać na masową skalę. Jak do tego doszło? Za panowania Piotra
Wielkiego ortodoksyjny kościół rosyjski zakazał spożywania większości rodzajów olejów podczas Wielkiego Postu z wyjątkiem oleju słonecznikowego. To sprawiło, że ziarna i olej słonecznikowy na
stałe zagościły na stołach wschodniej Europy.
Wartości odżywcze
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi,
chroniących przed chorobami serca i zapobiegających prostacie, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Zawierają też dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika,
folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system
nerwowy. Dlatego warto uzupełnić swoją dietę o ziarna słonecznika.
Słoneczny Miodzio
Trudno znaleźć inne ziarna zawierające tyle cennych związków chemicznych, ważnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlatego warto je jeść w każdej postaci – świeże, prażone i jako
dodatek do potraw. Jeśli chcesz włączyć je do swojej diety, spróbuj jogurtu Miodzio. Naturalny, wzbogacony o miód i ziarna słonecznika
jogurt Miodzio jest idealnym, zdrowym śniadaniem i pożywną przekąską. A połączenie ziaren słonecznika i miodu, znanego ze swoich właściwości leczniczych, jest gwarancją zdrowego
odżywiania.