Jak sprzed 100 lat…
Polacy osiągnęli mistrzostwo w przygotowaniu pasztetów z dziczyzny. Staropolska kuchnia do dziś kojarzy się z pasztetem z zająca, ale i gęsina była mięsem wykorzystywanym często do przygotowania wykwintnego dania. Wersją „de luxe” pasztetu z gęsi był pasztet strasburski, podawany często w auszpiku, czyli w galarecie, oraz z dodatkiem trufli. Pasztet z gęsi Drosedu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni staropolskiej, a jego wyjątkowy smak wynika z przestrzegania podstawowej zasady dobrej kuchni - użycia doskonałych składników w odpowiednich proporcjach.
Elegancja smaku
Pasztetom francuskim niejeden autor książek kulinarnych poświęcił cały rozdział. Nie tylko ze względu na bogactwo składników, ale również i sposobów przygotowania. Pieczone: tradycyjnie - w formach metalowych i w naczyniach ceramicznych pod przykryciem, w kąpieli wodnej. Serwowane: na ciepło, na zimno, w galarecie i w cieście francuskim. Bez względu jednak na sposób przygotowania mają pasztety francuskie jedną cechę wspólną – niezwykłą, kremową jedwabistość smaku. Ta cecha charakteryzuje też Pasztet Francuski Drosedu - z pieprzem zielonym, dla dodania pikantnej, oryginalnej nuty.
Z charakterem
Pasztet Węgierski to oczywiście pasztet z papryką, z której słynie kraj naszych bratanków. Drosed spełnił w ten sposób oczekiwania tych smakoszy, którzy cenią delikatność konsystencji, ale wzbogaconą wyrazistym, rozpoznawalnym składnikiem – w tym przypadku papryką. Papryka pojawia się więc zarówno wewnątrz pasztetu, jak i w jego posypce. Który z tych pasztetów wybrać? Czy zdecydować się na tradycyjny, polski przysmak, czy też spróbować czegoś innego, niezwykłego, wyrafinowanego?
Drosed ułatwia wybór – w sprzedaży pojawiły się pasztety w plastrach. Odmierzone, idealne porcje – każda łatwa do rozpakowania, gotowa do spróbowania i do określenia ulubionego smaku.
Dla podkreślenia smaku Pasztetu z gęsi polecamy dodatek konfitury z żurawiny, borówki, albo…powideł śliwkowych przygotowanych bez cukru. Pasztet Francuski – spróbujcie zjeść go nietypowo, nie smarując nim pieczywa, lecz…listek cykorii. Gorzkawy, ciekawy smak cykorii złagodzi nieco ostrość zielonego pieprzu. Węgierski Pasztet i winogrona? Kanapka z pumpernikla, pasztetu i kilku owoców winogron przekrojonych na pół – wcale nie musi być zwyczajnie…
A do wszystkich trzech pasztetów polecamy domową nalewkę na kolorowym pieprzu. Zagotowujemy szklankę wody z łyżką ziaren kolorowego pieprzu i dwiema łyżkami brązowego cukru. Ostudzony płyn mieszamy z ¾ l wódki i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Filtrujemy, przelewamy do butelek, degustujemy!