Południowy Tyrol to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych regionów Włoch. Każdy, kto choć raz zakosztował przyjemności ślizgania się na jednej lub dwóch deskach na ośnieżonym stoku skąpanym w słońcu wie, że ta przyjemność silnie uzależnia. Dlatego właśnie, coraz więcej osób swoje wypady narciarsko – snowboardowe do Włoch planuje już od listopada każdego roku. Możliwości jakie daje nam Południowy Tyrol są w tej kwestii nieograniczone – w niektórych ośrodkach narciarskich takich jak Val Senales czy Solda zimowe szaleństwo jest już możliwe nawet na dwa miesiące przed Świętami Bożego Narodzenia. Co więcej, każdy wybierający się w te rejony turysta może być pewien pięknej pogody przy jednoczesnej 100% gwarancji śniegu. Południowy Tyrol został bowiem obdarzony ponad 300 słonecznymi dniami w roku. Ponad 30 kurortów i 1.000 km tras zjazdowych czekających na narciarzy i snowboardzistów przez ponad pół roku, to to, o czym marzy każdy zimowy zapaleniec.
Nowy, modny trend wśród młodzieży to Freestyle. Z roku na rok liczba jego fanów rośnie. Skoki, obroty i wiele innych powietrznych akrobacji to rodzaj nowego kultu. Z tego powodu Dolomiti Superski powiększyło swoją ofertę na nadchodzący sezon 2009/2010 organizując “DROP IN” Freestyle Day. W slangu freestyleowców “Drop in” znaczy dosłownie „wpaść” lub „utonąć” w zabawie. “Drop in” jest także ostrzeżeniem wykrzykiwanym przez freestylowca przed jego lądowaniem na torze przeszkód w snowparku. Nauka jazdy techniką Freestyle oraz zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa i poszanowania natury to cel, jaki stawiają sobie organizatorzy Freestyle Day. We współpracy z 22 szkołami narciarstwa i snowboardu z regionu Dolomiti Superski pragną zagwarantować miłośnikom zimowego szaleństwa mnóstwo niezapomnianych chwil na nartach lub na desce. Od połowy stycznia 2010 r. Freestyle Day będzie organizowany dwa razy w tygodniu w ponad 20 snowparkach Dolomiti Superski: w każdą środę i w sobotę.
W dolinie Alta Badia Południowy Tyrol słynie ze znaczącej ilości restauracji odznaczonych prestiżowymi gwiazdkami Michelin. W 2009 roku przyznał on piętnaście gwiazdek aż 14 restauracjom w całym Pd Tyrolu, z których 3 położone są w ośrodku narciarskim Alta Badia. W skali światowej jest to najwięcej gwiazdek przyznanych w jednym tylko regionie. Tutaj szefowie najlepszych restauracji współpracują z kucharzami z górskich chat przy promocji regionalnej kuchni. Przez cały sezon 2009/10 każdy kucharz będzie gotował pod okiem szefa kuchni z restauracji oznaczonej gwiazdką Michelin, aby wspólnie przygotowywać dania na najwyższym, światowym poziomie. Do połowy stycznia 2010 r. można głosować na najlepszą potrawę podczas corocznego Puchar Szefa Kuchni Południowego Tyrolu w Alta Badia. Tej zimy, turyści w Alta Badia mogą cieszyć się niezapomnianym, południowotyrolskim śniadaniem przyrządzonym w schronisku na wysokości powyżej 2000 m n.p.m. Do schroniska Col Alto w każdy czwartek rano można dotrzeć specjalnie wynajętym w tym celu ratrakiem. Wyjazd z centrum Corvary o godzinie 7 rano, podróż traw ok. 30 minut. Podczas śniadania, goście mogą cieszyć oczy wspaniałym widokiem na Dolomity i nietknięty jeszcze ludzką stopą świeży śnieg.
23 grudnia 2009 r. niedaleko Val Gardeny/Gröden zostanie otwarty trzygwiazdkowy hotel Piz Seteur, zlokalizowany u stóp góry Sassolungo/Saslong. Hotel oferuje ograniczoną liczbę ekskluzywnych pokoi, każdy w inny, oryginalny sposób udekorowany drewnem. Hotel posiada bogatą strefę wellness z saunami, jacuzzi, a także z kąpielami Kneipp (zbiegi spa polegające na zanurzeniu się najpierw w ciepłej, a następnie w chłodnej wodzie dla poprawy krążenia). Hotelowa restauracja gwarantuje bogaty wybór dań z kuchni lokalnrj, międzynarodowej i śródziemnomorsej. Ceny od 106 euro za osobę za dzień obejmują bufet śniadaniowy oraz czterodaniową kolację z szerokim wyborem sałatek i z przystawkami.
Niedawno odnowiony pięciogwiazdkowy Alpin Garden Wellness Resort w Ortisei/St. Ulrich w dolinie Val Gardeny/Gröden posiada 30 luksusowych pokoi i apartamentów. które zostały indywidualnie zaprojektowane. Hotelowa restauracja oferuje dania śródziemnomorskie, przygotowane tylko i wyłącznie z użyciem świeżych składników. Ponadto, rozległa na dwa piętra i zajmująca ponad 1000 m2 hotelowa strefa wellness to bogactwo saun i pomieszczeń fitness. Profesjonalny zespół „Strefy Piękności” ('Beauty Farm') oferuje bogaty wybór masaży i zabiegów piękności. Ceny od 700 euro za osobę za siedem nocy, all-inclusive.