Zimny wiatr, zacinający deszcz to w tym okresie żywioły, które chcą nas zaatakować i stać się przyczyną przeziębienia. Mamy jednak sposób jak się im nie dać! A mianowicie codziennie wieczorem wypita przez nas szklanka rozgrzewającej, korzennej herbaty może nas skutecznie rozgrzać i uchronić przed chorobą.
Gdy na dworze jest zimno zaraz po powrocie do domu chwytamy za kubek ciepłej herbaty z cytryną, wierząc, że pomoże nam się rozgrzać i sprawi, że lepiej się poczujemy. Okazuje się jednak, że cytryna w przeciwieństwie do naszych wyobrażeń ma właściwości ochładzające organizm. Jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne, przez co po kilku minutach po wypiciu herbaty z cytryną odczuwamy ponownie zimno.
Najlepszym dodatkiem do rozgrzewającego trunku są przyprawy korzenne, zioła a także rum. Najczęściej używane do herbaty przyprawy to m.in.: imbir, goździki, kardanom, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, szafran czy kminek. Składniki, jakie zawierają poprawiają przemianę materii i w ten sposób pobudzają komórki w organizmie do produkcji energii, potrzebnej do działania.
Herbatki ziołowe są również bardzo dobrą alternatywą. Stosowane od wielu lat przez nasze babcie nigdy nie zawodziły w leczeniu przeziębienia czy grypy. Najbardziej popularny jest napar z lipy. Uspokaja, ułatwia zasypianie, ma działanie rozgrzewające oraz łagodzące stany zapalne gardła. Do naparu możemy dodać soku z malin, by dodatkowo zwiększyć jego dobroczynne działanie. Równie dobrze działa herbatka z lipy z dodatkiem rumianku, kwiatu czarnego bzu i miodu. Dla wzmocnienia organizmu warto także sięgnąć po herbatę z dzikiej róży, która zawiera sporo witaminy C, A, E, K, P i witaminy z grupy B. Wzmocni organizm i zwiększy naszą odporność. Podobnie zbawienne są napary z owoców czarnego bzu. Z kolei napar z liści mięty, szałwii, bazylii, majeranku i miodu stosowany jest od lat przez Arabów, którzy w ten sposób walczą z infekcjami.
Podsuwamy kilka pomocnych przepisów do wykorzystania w jesienną pogodę:
1. Rozgrzewająca herbata imbirowa
Składniki:
• Filiżanka wody
• Ok. 1 cm korzenia imbiru (starty na tarce lub drobno pokrojony)
• Łyżka miodu
• Plasterek cytryny
Sposób przygotowania:
Imbir gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odcedzić i posłodzić miodem oraz dodać plasterek cytryny lub łyżkę soku wygniecionego z cytryny.
2. Rozgrzewająca herbatka z cynamonem, goździkami, imbirem
Składniki:
• herbata czarna liściasta
• 2 cm imbir (najlepiej korzeń)
• 2 goździki
• szczypta cynamonu
• cukier
• (można dodać plasterki świeżych lub suszonych jabłek
• sok z cytryny)
Sposób przygotowania
Herbatę zalać wrzątkiem. Dodać pozostałe składniki. Jeśli imbir zetrzemy na tarce zamiast pokroić w plasterki będziemy mieli herbatę o ostrzejszym smaku.
3. Rozgrzewająca herbatka imbirowa
Składniki:
• 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
• 4 łyżki cukru lub miodu najlepiej lipowego
• 1 cytryna
• 1 mała pomarańcza
• 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty (niekoniecznie
• pieprz
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody, dorzucamy imbir i miętę. Rozkręcamy ogień i na dużym gotujemy przez jakieś 10 minut. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy miód . Teraz pora na cytrynę i pomarańczę - owoce kroimy na pół i wyciskamy sok do rondla. I to z powrotem na palnik na 30 sekund. Na koniec dorzucamy szczyptę pieprzu i mieszamy. Przez drobne sitko napar wlewamy do kubków.