Logiczne powinno się wydawać, że zapotrzebowanie organizmu na energię zmienia się wraz z naszym wiekiem. Wraz z upływem lat nadal potrzebujemy wartościowego pożywienia, by zaspokoić potrzeby starzejącego się organizmu. Dzięki odpowiednio dobranej i zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie walczyć z upływem czasu.

Każdy z nas ma świadomość, że starość jest nieunikniona. Wolimy jednak o niej nie myśleć i nie wybiegać za bardzo w przyszłość. Kiedy jesteśmy młodzi, pełni sił nie chce nam się wierzyć, że kiedyś jak nasze babcie, zaczniemy się starzeć i tracić siły. Możemy jednak opóźnić pojawienie się oznak starości, a nawet wpłynąć na przedłużenie życia, pod warunkiem, że właściwie i racjonalnie podejdziemy do sposobu odżywiania.

Wraz z wiekiem odczuwamy coraz mniejsze łaknienie i tracimy entuzjazm do przygotowywania wymyślnych posiłków. Upływający czas ma również wpływ na powolne ograniczenie zmysłu powonienia i smaku. Aby zadbać o siły witalne i porządnie wziąć się za swój jadłospis musimy nauczyć się przyrządzać kolorowe, urozmaicone posiłki. Są one w stanie ożywić nasz zanikający apetyt oraz dodać siły do życia. W miarę starzenia się organizmu człowieka maleje niestety nasza aktywność fizyczna, która bywa niezbędna do zatrzymania dobrego stanu zdrowia. Poprzez brak ruchu maleje tempo przemiany materii oraz zdolność przyswajania przez organizm składników pożywienia. Jest to spowodowane mniejszą produkcją soku żołądkowego.

Najczęstszym błędem osób starszych jest niedobór witamin B6, B12, D i kwasu foliowego oraz składników mineralnych – wapnia, magnezu oraz cynku. W konsekwencji spadku tych minerałów stan zdrowia może ulec osłabieniu. Witamina B12 jest o tyle istotna, że pomaga utrzymać dobrą pamięć oraz koordynację ruchową. Jej niedobór możemy zlikwidować poprzez wprowadzenie do jadłospisu dużej ilości ryb, podrobów, wieprzowego mięsa, jaj, sera oraz mleka. Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w warzywach i owocach. Witamina D decyduje o wchłanianiu wapnia, odgrywającego istotną rolę w budowie kości. Jej źródłem jest margaryna oraz tłuste ryby. Ewentualnie możemy zaspokoić potrzeby organizmu na tę witaminę poprzez suplementy diety.

Palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu, które często towarzyszy nam wraz z wiekiem, wyczerpuje ustrojowe zasoby niezbędnych składników odżywczych oraz pobudza w organizmie produkcję szkodliwych wolnych rodników. Z wiekiem wzmaga się również zapotrzebowanie na płyny. Optymalnie w starszym wieku powinniśmy wypijać około 6-8 szklanek dziennie.

Co powinniśmy jeść?
- produkty węglowodanowo-skrobiowe:
ziarna zbóż, ryż, pieczywo pełnoziarniste, płatki śniadaniowe są źródłem witaminy B6, kwasu foliowego, błonnika

- warzywa
są źródłem beta-karotenu, witaminy B6, E i kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu

- mięso, podroby i drób
są źródłem białka, witamin A, B12, D, E, kwasu foliowego

- produkty mleczne
mleko, ser, jogurt
zawierają witaminę A, B12, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, wapń

- owoce
są źródłem witaminy C, błonnika, potasu, węglowodanu

- ryby
zawierają witaminę B, D, A, kwasy tłuszczowe

- jaja
są źródłem białka, witaminy D, A


Już od 40. roku życia powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na nasz tryb życia. Zmiana żywienia, więcej aktywności fizycznej, a także zminimalizowanie stresu pozwolą zachować nam młodość na dłużej.