Składniki na 4 porcje:
6 małych cukinii,
8 pomidorów,
3 cebule,
300 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęciny,
2 łyżeczki oleju,
800 g pomidorów bez skórki,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
200 ml bulionu warzywnego,
łyżeczka chili, łyżka posiekanego oregano,
6 łyżek startego parmezanu,
160 g gotowanego ryżu,
sól, pieprz
Sposób przygotowania: cukinię oraz pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Cebule oraz mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cukinię i pozostawić na ogniu. Dodać pomidory bez skórki oraz przecier i bulion. Całość zagotować i przyprawić pieprzem, solą, oregano i chili. Na spodzie foremki wyłożyć plastrami pomidorów, pozostałe pomidory na przemian z mieszanką z cukinii układać w foremce. Posypać parmezanem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 przez ok. 25 minut. Zapiekankę podawać z ryżem.