Potrzebujesz:
• Dwóch gałek lodów Häagen-Dazs
Cookies & Cream
• Kilku herbatników, brownies
lub innych ulubionych ciasteczek
• Kilku kostek czekolady
• Polewy karmelowej
• Bitej śmietany – bez ograniczeń!
Jak przygotować:
Lody Häagen-Dazs Cookies & Cream ułóż w pucharku na lody. Następnie część ciasteczek pokrusz na drobne kawałki i posyp nimi lody. Dodaj polewę karmelową. Zetrzyj na drobnej tarce kostki czekolady i posyp deser wiórkami. Całość udekoruj bitą śmietaną, możesz także obłożyć deser pozostałymi ciasteczkami.
Polewę karmelową możesz kupić lub przygotować samodzielnie – to nie jest trudne! Potrzebujesz jedynie cukru i mleka w równych proporcjach. Najpierw należy wsypać cukier do rondelka i podgrzewać go, aż się skarmelizuje (nabierze złotej barwy), po czym powoli dolewać mleko – ciągle mieszając. Podgrzewaj polewę na małym ogniu mieszając, dopóki nie uzyska odpowiedniej konsystencji. I gotowe!
Smacznego! Kremowo-kruchy przysmak już na Ciebie czeka…