Składniki:
Białko 4 szt
Cukier puder 150g
Skórka z cytryny
Białka ubijamy prawie na sztywno, dodajemy cukier partiami i kontynuujemy ubijanie prawie do znudzenia. Jak tylko białka będą szkliste i sztywne na maxa, dodajemy skórkę startą ze sparzonej cytryny. Na pergamin wykładamy małe kleksy z bezowego puchu i pieczemy w temp. 100 stopni około 1.5 godziny.
Składniki:
Mascarpone 250g
Śmietana 36% 250g
Cukier puder 50g
Amaretto 50ml
Owoce granatu,
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, łączymy z mascarpone i amaretto. Granat obieramy, połowę owoców dodajemy do masy. Na paterze układamy warstwami na przemian bezy i krem śmietanowo – serowy. Deser jest tak pyszny, ze nie mam obaw na to, że bezy zawilgotnieją od kremu i owoców.