Kawa jest idealna na rozgrzanie się, ale na bazie mocnego, aksamitnego espresso można przygotować również wspaniałe desery kawowe na zimno, które będą wspaniałym orzeźwieniem w czasie karnawałowego szaleństwa.

Przyrządź smaczne espresso, a później użyj dodatków, które lubisz najbardziej. Może to być kieliszek brandy w kawie po duńsku lub sam cukier, aby przygotować orzeźwiający sorbet kawowy. Możesz również, dodając jedynie kostki lodu, przyrządzić kawę mrożoną. Którykolwiek z przepisów wybierzesz, będziesz z pewnością zadowolony z efektów.

Kawa po duńsku

Składniki na 6 osób:
6 jajek
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru
8 filiżanek mocnego zimnego espresso
1 duży kieliszek brandy

Sposób przyrządzania:
Jajka ubić ze skórką z cytryny, stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania, do uzyskania lekkiej puszystej masy. Powoli wlewać espresso i brandy, ciągle ubijając. Podawać w schłodzonych filiżankach lub szklanych pucharkach.

Sorbet kawowy

Składniki na 4 osoby:
200 g cukru
2 dl kawy espresso

Sposób przyrządzania:
Cukier rozpuścić w ½ l wody, aby otrzymać syrop, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie wymieszać z espresso. Przecedzić, aby otrzymać gładki płyn, wstawić do zamrażalnika, często mieszając, do uzyskania ziarnistej konsystencji.

Kawa mrożona

Składniki na 4 osoby:
4 filiżanki kawy espresso
4 łyżki cukru
12 kostek lodu

Sposób przyrządzania:
Lód pokruszyć, dodać do osłodzonej kawy espresso. Wymieszać w shakerze do uzyskania pienistego, gęstego płynu.
WSKAZÓWKA: Zmiksować na niskich obrotach, podawać w wysokich kieliszkach lub szklankach.