Powstał na początku XX wieku, kiedy na wyspie toczyła się wojna amerykańsko – hiszpańska. Połączono w nim dwa charakterystyczne dla zwaśnionych stron napoje. Po stronie Amerykanów królowała Coca-Cola, natomiast w szeregach kubańskich znalazł się syn znanego producenta rumu, Emilito Bacardi i wkrótce trunek ten zdobył wśród wyspiarzy ogromną popularność. Cuba Libre w zadziwiający sposób łączy w sobie oba te napoje, i dzięki swojej prostocie i wspaniałym smakuzdobył stałe miejsce w sercach wielbicieli prawdziwego orzeźwienia. Jak go sporządzić? Nic prostszego, wystarczy przygotować:
40 ml rumu kubańskiego (najlepiej jasnego)
130 ml coli
¼ limonki
5 kostek lodu
Ćwiartkę limonki przekrój na dwie części, włóż do szklanki typu highball (dużej i prostej o pogrubionym dnie) i lekko zmiażdż tłuczkiem. Włóż kostki lodu i wlej pozostałe składniki. Mieszaj przez kilka sekund i podawaj od razu!