Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych. Łyżeczka miodu dziennie stymuluje rozwój intelektualny dzieci powyżej jednego roku.
Historia miodu
Już kilkanaście tysięcy lat temu ludzie pierwotni wybierali miód
z pszczelich gniazd w rozpadlinach skalnych. Najstarsze wizerunki zbieraczy miodu, pochodzące sprzed dwudziestu tysięcy lat, odnaleziono w grocie w okolicach Walencji. Dla starożytnych Egipcjan pszczoły stanowiły przedmiot kultu, ponieważ uważali je za ożywione łzy boga słońca Ra. Z tego powodu miód mogli spożywać tylko najwyżsi dostojnicy i święte krokodyle. Hipokrates wierzył, że miód jest eliksirem życia. W starożytności młodzi małżonkowie, aby zapewnić sobie zdrowe potomstwo, spożywali miód tuż po dokonaniu obrządków ślubnych. Natomiast znane na całym świecie określenie „miodowy miesiąc” pochodzi ze Skandynawii, ponieważ wesela trwały tam 30 dni, a gościom podawano najszlachetniejsze gatunki miodów.
Jak powstaje?
Powszechnie wiadomo, że miód wytwarzają pszczoły. Zbierają one nektar kwiatów lub spadzi
i przekształcają go najpierw w swoich organizmach, a następnie w plastrach, w których dojrzewa. Olejki eteryczne, które pochodzą z nektaru, determinują smak i aromat powstającego miodu.
W zależności od nektaru, z którego powstał, miód może mieć kolor od białego przez kremowy, żółty do brązowego a nawet zielonkawego. Jasne miody są przeważnie delikatniejsze w smaku niż ciemne. Konsystencja dojrzałego miodu przybiera postać gęstego syropu, który ulega krystalizacji
w okresie przechowania. Krystalizacja jest procesem naturalnym i nie zmienia składu ani właściwości odżywczych miodu.
Właściwości odżywcze i lecznicze
Miody dzielimy na nektarowe, spadziowe i mieszane, w zależności od surowca, z jakiego powstały. Miody kwiatowe pochodzą z nektaru różnych roślin i charakteryzują się jasną barwą oraz wyrazistym aromatem. Wyróżniamy wiele rodzajów miodów odmianowych m.in.:
-wielokwiatowy - bardzo popularny, o słodkim i łagodnym smaku, pomocny przy alergiach;
-lipowy – o wyraźnym zapachu kwiatów lipy, działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo, obniża ciśnienie krwi;
-rzepakowy – o największej ilości glukozy i aminokwasów, bardzo słodki, zalecany przy niewydolności krążenia, miażdżycy;
-akacjowy – jasny, słodki, lubiany przez dzieci, doskonale oczyszcza wątrobę i wspomaga pracę nerek.
Miody spadziowe są najczęściej ciemne i mają delikatny, przyjemny zapach. W Polsce przeważają miody spadziowe z jodły i świerka, mające silne działanie bakteriobójcze i stosowane w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, serca, a także anemii. Miód stosuje się także zewnętrznie jako środek antyseptyczny na oparzenia i ropiejące rany.
Również w kosmetyce wykorzystuje się jego dobroczynne właściwości, od dawna istnieją produkty zawierające miód w swoim składzie.
Miód nie zawiera wielu witamin, ale za to duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, co czyni go doskonałym źródłem energii dla wyczerpanych fizycznie i umysłowo. Podobnie jak inne pszczele produkty, miód ma wiele właściwości leczniczych. Jest stosowany jako lek w chorobach serca, oczu, wrzodów żołądka i dwunastnicy. W skład miodu wchodzi inhibina – substancja hamująca rozwój drobnoustrojów - dlatego jest on niezastąpiony w walce z przeziębieniem, zwłaszcza gdy proces chorobowy nie jest jeszcze rozwinięty. Niemowlętom i dzieciom
do pierwszego roku życia nie należy podawać miodu, ale już starsze powinny przyjmować chociaż parę łyżeczek dziennie, co znacznie zwiększy ich odporność na infekcje. Dorośli powinni spożywać miód kilka razy dziennie (3-5 łyżek stołowych), najlepiej rozpuszczony w wodzie, mleku lub jogurcie i pity na godzinę przed posiłkiem. Ciekawą propozycją na codzienną porcję miodu są jogurty Miodzio. Unikalne połączenie zdrowego jogurtu z bakteriami probiotycznymi oraz naturalnego miodu to gwarancja zdrowia w każdym wieku. Ponieważ mało kto z nas pamięta, żeby regularnie dostarczać organizmowi miód dla zdrowia, jogurt Miodzio spożywany codziennie, w pełni zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na ten cenny składnik diety.