O tym, że woda jest źródłem zdrowia wie każdy. Są jednak momenty szczególne, kiedy zapotrzebowanie na nią wzrasta, jest to okres ciąży oraz karmienia piersią. Woda dobrej jakości, spożywana w ilościach zaspokajających potrzeby organizmu, łagodzi wiele przykrych objawów pojawiających się u ciężarnych. Wspomaganie fizjologicznych zmian w ciele przyszłej mamy i zapewnienie prawidłowego rozwoju dziecku to jedno z zadań prawidłowej gospodarki wodnej organizmu.
Nie tylko ilość wypijanej wody podczas ciąży jest ważna. Równie istotna jest jej jakość. Składniki pochodzące z żywności oraz napojów spożywanych przez przyszłe mamy, przenikają do organizmu rozwijającego się dziecka. Dlatego niewłaściwe wydaje się picie wody na przykład kranowej, szczególnie po jej uzdatnianiu chlorem. Może to niekorzystnie wpływać na płód. Należy stosować wodę wyłącznie właściwej jakości zdrowotnej.

Sposobem na uzdatnienie wody kranowej jest jej filtrowanie. Można użyć do tego celu filtrów dzbankowych marki DAFI. Podczas takiego procesu woda przepływa przez specjalnie dobrane złoże i zostaje oczyszczona z chloru, azotanów, metali ciężkich oraz nadmiernej ilości związków powodujących jej twardość (nadmiaru niekorzystnych dla nerek soli wapnia i magnezu). Dzięki temu zapotrzebowanie na czystą i zdrową wodę dla kobiet w ciąży jest  zaspokojone.

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt. Każda mama powinna dawać więc dziecku to, co najzdrowsze. Mleko matki to w dużej mierze woda przez nią spożywana, warto zatem, aby była najwyższej jakości. Oczyszczona woda ma również wpływ na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu oraz poronienia, może też pomóc zapobiegać porannym nudnościom. Zaleca się więc kobietom w ciąży spożywanie dużej ilości jak najzdrowszej wody.