By całość uczynić jeszcze bardziej interesującą, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu, na przykład w dobrym rumie lub brandy. Składniki: ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju słonecznikowego 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól farsz: 120 g maku 80 g cukru 100 ml mleka 2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią garść rodzynek sól Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki. Mak zemleć, przełożyć do makutry, dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać. Farszem nadziewać naleśniki, składać w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.