By całość uczynić jeszcze bardziej interesującą, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu, na przykład w dobrym rumie lub brandy.
Składniki:
ciasto:
3 jajka
250 g mąki
200 ml mleka
3 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml wody sodowej
2 łyżeczki cukru
sól
farsz:
120 g maku
80 g cukru
100 ml mleka
2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
garść rodzynek
sól
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki.
Mak zemleć, przełożyć do makutry, dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać. Farszem nadziewać naleśniki, składać w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.