Co my proponujemy na karnawałowe party? Oczywiście pikantny suflet z chilli! Podajemy proporcje na dwie porcje. Czas przygotowania potrawy wynosi około 50 minut.
Niezbędne składniki:
2 jaja
500 ml śmietanki 18%
120 g cukru
20g maki ziemniaczanej
50g masła
1 łyżeczka chili Kamis
Laska wanilii Kamis
Sposób przygotowania:
Śmietankę zagotować z chili i laską wanilii, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem, miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać. Masę wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piec 30 minut w temp. 180 st.