Układ odpornościowy pełni w organizmie człowieka rolę strażnika, pracującego na pełnych obrotach. To właśnie on chroni nas przede wszystkim przed szkodliwym wpływem toksyn ze środowiska, w jakim żyjemy. Staje się barierą dla milionów drobnoustrojów, które tylko czyhają na moment, w którym mogą zatrzymać się w naszym ciele na dłużej. Niestety kolejną falę zachorowań lekarze zapowiadają w okresie przesilenia wiosennego. Kiedy mrozy ustaną, wirusy i bakterie uaktywniają się ze zwiększoną siłą. Nasze organizmy, osłabione po okresie zimowym, potrzebują wzmocnienia, aby bronić się przed ich atakiem. Dlatego tak istotna jest profilaktyka.
Co robić, by ustrzec się przed grypą i przeziębieniem?
Sposobów na poprawę odporności jest wiele. Zdrowa dieta, ruch na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, pielęgnacja gospodarki wodnej organizmu oraz odpowiednia dieta, bogata w warzywa i ryby morskie. Pomocne okazują się również suplementy diety. Możemy wobec tego sięgnąć po znany dobrze nam wszystkim tran. Tych, którzy wspominają swoje spotkania z niezbyt przyjemną, oleistą substancją o posmaku ryby informuję, że to już prehistoria! Obecnie suplement ten dostępny w jest w formie niewielkich, żelowych kapsułek. Ich połknięcie nie stanowi żadnego problemu.
Tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3 (wśród nich najważniejsze to EPA i DHA), które pełnią istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka. Niedobór tych kwasów zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Osoby, które w swojej diecie nie uwzględniają wystarczającej ilości tłustych ryb morskich, mogą dostarczyć kwasy omega-3 poprzez suplementację właśnie tranem w kapsułkach. Przy jego wyborze bardzo ważna jest jakość produktu, jego pochodzenie i zawartość kwasów omega-3, która powinna pokrywać lub być bliska dziennemu zapotrzebowaniu. W budowaniu odporności istotne jest wspomaganie działania kwasów omega-3 odpowiednio wyselekcjonowanymi witaminami. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że szczególną rolę we wspomaganiu systemu immunologicznego ma witamina D3 (jest ważniejsza nawet niż witamina C). Jej niedobór ma wpływ na częstszą zapadalność na infekcje.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka, wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na patogeny, czyli tym samym poprawiają odporność naturalną. Oznacza to, iż odpowiednia podaż kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia jego funkcjonowanie, chroniąc organizm przed infekcjami i skracając ich przebieg. Eksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak wyniki badań WOBASZ wskazują na bardzo niskie spożycie ryb morskich w naszym kraju. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej (w niektórych województwach np. świętokrzyskim, średnie spożycie ryb jest bliskie zeru), podczas gdy Norwegowie spożywają ich ponad 4 razy więcej.
Tran (np. Triomar Odporność, Vitana) dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: EPA i DHA oraz obecności witamin A i D wpływa dodatnio na system odpornościowy organizmu. Jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy szczególnie jesteśmy narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie odczuwają dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani i osłabieni oraz osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy. U dzieci tran wzmacnia uzębienie i kości, działa przeciwkrzywicznie oraz wspomaga wzrost. Nie każdy wie, że oprócz znanych powszechnie właściwości wzmacniających i uodparniających tran reguluje prawidłowe funkcjonowanie i rozwój całego organizmu, przeciwdziała osteoporozie, reguluje poziom cholesterolu, stanowi naturalny czynnik obniżający ciśnienie tętnicze krwi, a także łagodzi objawy astmy i łuszczycy.
Już niebawem czeka nas przesilenie wiosenne, czas, w którym nasza odporność jest szczególnie narażona na niekorzystne działanie pogody. Warto już wcześniej zadbać o wzmocnienie organizmu, aby ze spokojem przejść kolejną falę wiosennych przeziębień, która co roku nęka nas w okolicach marca i kwietnia.