Święto Kwanzaa obchodzone jest w całej Afryce (a także przez niektórych Afroamerykanów) od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja sięga dawnych obrzędów afrykańskich towarzyszących zbiorom (Kwanzaa oznacza w Swahili „pierwsze owoce”).
Chlebek bananowo-owsiany jest prosty do przygotowania i napełni cały dom pięknym aromatem.
10 porcji
1 porcja – 4 PUNKTY™
czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
1 i ¼ szklanki mąki
½ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
2 białka z jajek
3 duże banany
1 szklanka płatków owsianych
Przygotowanie
1. Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka, wymieszaj dokładnie.
2. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocą tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankę i wszystko razem zmiksuj „żyrafą” lub w mikserze do robienia przecierów.
3. Posmaruj podłużną blachę (taką, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tłuszczem, wylej masę do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka będzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, następnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do końca przez jeszcze 10 minut.