Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne Chanukowe świece i śpiewa pieśni.
Marchewkowo-cebulowe placuszki są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, lub osobno jako przekąska.
6 porcji
1 porcja – 2 PUNKTY™
czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: 20 minut
Składniki:
2 średnie marchewki, starte na tarce
½ małej cebuli, startej na tarce
1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
1 szklanka substytutu jajek (bez tłuszczu), lub jajka
½ pełnoziarnistej mąki na macę (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)
sól, pieprz – do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego
Przygotowanie:
1. Zmieszaj razem marchewki, cebulę, oregano, substytut jajek i mąkę na macę, dopraw solą i pieprzem – jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody
2. Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy
3. Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie, smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4 – 5 minut z każdej strony. Podawaj gorące z sosem pomidorowym
4. Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości