Warto jadać drób
Drób jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka - jednego z najważniejszych składników diety. Wchodzi ono w skład ścian komórkowych, krwi, enzymów czy ciał odpornościowych. Od białka zależy nasza odporność, właściwie trawienie i równowaga hormonalna. Drób jest chudym mięsem, zawiera dużo mniej tłuszczu ( także kalorii) niż wołowina czy wieprzowina. Jest tak w przypadku każdego rodzaju drobiu – kurczaków, indyków czy kaczek. Mięso te ma także dużo wartości odżywczych – witaminę B, magnez, cynk.
Przede wszystkim różnorodność
Warto jadać mięso drobiowe na różne sposoby: na zimno – jako przekąski na imprezy i przyjęcia, w sałatkach lub do obiadu – pieczone, duszone, smażone czy gotowane. Z kurczaka można zrobić galaretę, tarte lub po prostu rosół. Nadaje się do naleśników, na pizzę albo do zapiekanki makaronowej. Drób jest idealny na grilla oraz do nadziewania owocami. Ciekawe dania można robić także z mielonego mięsa drobiowego - np. szaszłyki.
Szaszłyki z mielonego mięsa kurczaka
Składniki:
400 g mielonego mięsa kurczaka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, szczypta papryki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki imbiru
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody
szczypta kardamonu, sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Czosnek i cebulę drobno siekamy, zioła rozgniatamy. W misce dokładnie wyrabiamy na gładką masę mięso ze wszystkimi przyprawami, dodając bułkę tartą oraz wodę.
2) Mokrymi palcami formujemy nieduże podłużne kotleciki i umieszczamy je na patyczkach do szaszłyków.
3) Szaszłyki opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu.
Podajemy zaraz po przygotowaniu z ryżem oraz sałatkami z jarzyn opiekanych na grillu.
fot. Winiary