Składniki dla czterech osób:
1 marchew
2 cebule
250 ml octu z czerwonego wina
500 ml wody
2 listki laurowe
2 goździki
1 łyżka nasion gorczycy
2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 kg wołowiny do duszenia (np. ogonówki)
2 łyżki oleju
1 szklanka (400 ml) wywaru mięsnego (lub bulionu instant)
sól, pieprz, szczypta cukru
5 łyżki ciemnego zagęszczacza do sosu
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Przygotowanie:
1.Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawić do ostygnięcia. Mięso wraz z marynatą umieścić w torebce do zamrażania, dobrze ją zamknąć i marynować w lodówce przez 2–3 dni, obracając co jakiś czas.
2.Wyjąć mięso z marynaty. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu do duszenia rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z każdej strony. Dolać marynatę i wywar mięsny. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać zagęszczacz, gotować sos na małym ogniu przez 3 minuty.
3.Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę. Do sosu dodać orzechy i cranberries, ponownie doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.
Do tego podać kluski ziemniaczane.
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 491 kcal/2057 kJ
Białko: 55,2 g
Tłuszcz: 28,9 g
Węglowodany: 18 g