Przepis na 16 porcji. Czas przygotowania wynosi 30 minut + plus czas przechowywania w lodówce.

Składniki:

Spód ciasta:
180 g owsianych ciasteczek
30 g orzechów włoskich
120 g masła

Warstwa wierzchnia:
15 płatków białej żelatyny
4 świeże żółtka
150 g cukru
Sok z jednej cytryny
1 kg serka śmietankowego
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie polewy (czerwonej)
250 ml nektaru żurawinowego
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

1. Ciasteczka owsiane włożyć do torebki termoizolacyjnej i rozkruszyć za pomocą wałka. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić. Wymieszać w misce okruchy ciastek, orzechy i masło. Wyłożyć formę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia. Umieścić okruchy na spodzie formy dociskając, aż złączą się w jednolitą stabilną masę. Włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny.

2. Płatki żelatyny moczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Żółtko ubijać ze 125 g cukru i sokiem z cytryny przez 5 minut. Stopniowo dodawać serek. Żelatynę rozpuścić na średnim ogniu i połączyć z masą z serka, nieustannie mieszając. Ubić i dodać śmietanę. Umieścić masę na spodzie ciasta. Włożyć do lodówki na ok. 3-4 godziny.

3. Z pozostałej części cukru i nektaru żurawinowego przygotować polewę, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodać cranberries i nałożyć polewę na serek. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 479 kcal  /2000 kJ
Białko: 11,2 g
Tłuszcz: 31,8 g
Węglowodany: 38 g