Podajemy przepis na 4 porcje. Czas przygotowania potrawy zajmuje 50 minut.

Składniki:

200 g soczewicy
1 duża marchewka
2 selery naciowe
1 cebula
2 łyżki stołowe oleju
1 goździk
1 liść laurowy
2-3 łyżeczki curry
Noilly Prat
250 ml bulionu warzywnego (ewentualnie bulion instant)
200 ml śmietany do gotowania
20 g orzechów włoskich
Sól, pieprz
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
500 g filetu z sandacza ze skórą
Seler do dekoracji

1. Soczewicę gotować przez ok. 25-30 minut.

2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 1 łyżkę stołową oleju. Włożyć goździk w liść laurowy, umieścić go na rozgrzanym oleju razem z cebulą, marchewką i selerem. Zdjąć garnek z kuchenki. Dodać curry. Umieścić garnek ponownie na kuchence. Polać Noilly Prat i bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Usunąć liść laurowy i goździk. Dodać śmietanę i pozostawić na ogniu bez przykrycia na kolejne 5 minut. Orzechy pokruszyć i podsmażyć w małym rondelku bez tłuszczu. Odlać wodę z soczewicy, zmieszać z orzechami i sosem curry. Doprawić solą i pieprzem. Dodać cranberries.

3. Sandacza opłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Podgrzać olej na patelni. Smażyć sandacza po stronie ze skórą przez ok. 2-3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 1-2 minuty.
Doprawić rybę solą i pieprzem. Ułożyć sandacza na soczewicy z żurawiną amerykańską i curry. Udekorować selerem naciowym.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 480 kcal  / 2006 kJ
Białko: 42,1 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 52 g