Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania dania wynosi około 30 minut.

Składniki:

4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g
1 por
Sól, pieprz
1 słoik (400 ml) bulionu rybnego
Szczypta szafranu
200 ml śmietany do gotowania
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Drewniany szpikulec

Przygotowanie:

1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.

3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.

Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 388 kcal  / 1625 kJ
Białko: 54,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 15 g