Śniadanie Wielkanocne
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykańskie.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutą wanilii czy o kwiatowym aromacie.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykańskie.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutą wanilii czy o kwiatowym aromacie.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.