W Stanach Zjednoczonych naukowcy odkryli, że sok pomidorowy jest bardziej wartościowy niż świeże pomidory. A wszystko to za sprawą likopenu – barwnika nadającego pomidorom czerwony kolor. Posiada on właściwości antyoksydacyjne, przez co ma działanie przeciwnowotworowe – jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów.
Społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów, w tym również Polski, wkroczyły w XXI wiek obarczone chorobami cywilizacyjnymi, które osiągnęły już postać epidemii. Dominują zwłaszcza choroby układu krążenia, otyłości, cukrzycy czy osteoporozy. Intensywne, wieloośrodkowe badania kliniczne, udowodniły, że to zły styl życia i żywienia skutkuje nasileniem tak poważnych kłopotów ze zdrowiem. Profilaktyka i leczenie wczesnych stadiów tych dolegliwości to szansa, jaką wykorzystać musi współczesne społeczeństwo, aby żyć dłużej i w dobrej kondycji. Badania dowodzą, że jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób jest niedobór magnezu i potasu. Jedną z metod ich zapobiegania jest właśnie picie naturalnego soku pomidorowego.
Warto wiedzieć, że naturalny sok pomidorowy zawiera magnez i potas, który neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Ponadto sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak: A, B i C, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom. Sok ten alkalizuje organizm, oczyszcza go z toksyn i regeneruje skórę, a ze względu na dużą zawartość likopenu występującego w pomidorach hamuje też procesy starzenia. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny, dlatego stosuje się go podczas diet odchudzających.
Ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to obecność w soku witaminy C i E. Działają one przede wszystkim na naszą skórę, zwiększająć jej stopień dotlenienia i wzmacniając drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku. Chronią przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.
Mając to wszystko na uwadze warto pić sok pomidorowy nie tylko dla zdrowia, ale i urody.
Artykuł powstał w oparciu o materiały ze strony Programu Profilaktyki Zdrowotnej i marketingu społecznego "Siła Serca".
Społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów, w tym również Polski, wkroczyły w XXI wiek obarczone chorobami cywilizacyjnymi, które osiągnęły już postać epidemii. Dominują zwłaszcza choroby układu krążenia, otyłości, cukrzycy czy osteoporozy. Intensywne, wieloośrodkowe badania kliniczne, udowodniły, że to zły styl życia i żywienia skutkuje nasileniem tak poważnych kłopotów ze zdrowiem. Profilaktyka i leczenie wczesnych stadiów tych dolegliwości to szansa, jaką wykorzystać musi współczesne społeczeństwo, aby żyć dłużej i w dobrej kondycji. Badania dowodzą, że jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób jest niedobór magnezu i potasu. Jedną z metod ich zapobiegania jest właśnie picie naturalnego soku pomidorowego.
Warto wiedzieć, że naturalny sok pomidorowy zawiera magnez i potas, który neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Ponadto sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak: A, B i C, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom. Sok ten alkalizuje organizm, oczyszcza go z toksyn i regeneruje skórę, a ze względu na dużą zawartość likopenu występującego w pomidorach hamuje też procesy starzenia. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny, dlatego stosuje się go podczas diet odchudzających.
Ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to obecność w soku witaminy C i E. Działają one przede wszystkim na naszą skórę, zwiększająć jej stopień dotlenienia i wzmacniając drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku. Chronią przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.
Mając to wszystko na uwadze warto pić sok pomidorowy nie tylko dla zdrowia, ale i urody.
Artykuł powstał w oparciu o materiały ze strony Programu Profilaktyki Zdrowotnej i marketingu społecznego "Siła Serca".