Śmiało możemy powiedzieć, że sezon wesel właśnie w maju ruszył pełną parą. Ci, którzy organizację przyjęcia weselnego mają już za sobą dobrze wiedzą, ile czasu i poświęcenia ono wymaga. Suknia biała, ecru czy w bardziej ekstrawaganckim kolorze? Wielkie przyjęcie czy toast w ogrodzie?

Młoda para decydująca się na ślub staje przed wieloma takimi dylematami. W ferworze przygotowań do ślubu wybór weselnego menu pozostaje jednym z najbardziej newralgicznych tematów, a sprawne ułożenie kolejności i rodzaju dań jest kluczem do udanego przyjęcia.

Miesiące poszukiwań idealnego miejsca, tygodnie przygotowań, długie godziny narad i konsultacji – każdy marzy, aby dzień jego ślubu był po prostu idealny. Chcemy zaspokoić gusta wszystkich naszych gości a zarazem nie powielać schematów, tylko zaskoczyć rodzinę i znajomych czymś wyjątkowym. Specjaliści zawodowo zajmujący się organizacją wesel twierdzą, że sprawdzoną metodą na wybrnięcie z takiego dylematu jest przygotowanie różnorodnego menu. Jak jednak nie popaść w gastronomiczny miszmasz? Idealnym rozwiązaniem jest taki dobór dań, aby korespondowały one ze sobą, np. dzięki zastosowaniu dodatków - motywów przewodnich, które kolorem i smakiem będą się dopełniały.

Naszą propozycją jest rubinowe wesele z żurawiną amerykańską, która dzięki wszechstronności zastosowań idealnie nadaje się do dań mięsnych, ryb, sałat, a także deserów. Począwszy od klasycznych pieczeni, sos żurawinowy rozświetli każdą potrawę nadając jej niezapomniany charakter. Suszone żurawiny idealnie pasują do wykwintnych sałat, ale stanowią również nietuzinkowy dodatek do zup. Kulminacyjnym momentem każdego wesela jest pojawienie się toru. Wielu z nas znudziły już torty śmietanowe czy czekoladowe, które zwykle wydają się nam zbyt słodkie. Żurawina ze swoim lekko kwaskowatym smakiem będzie idealną alternatywą dla słodkich suszonych owoców,  a jako dekoracja zaskakująco odmieni oblicze tradycyjnego tortu.

Weselne menu to jednak nie tylko jedzenie, ale również napoje, w tym alkoholowe. Często podawane bez należytej oprawy pozostają elementem, który skrywa w sobie wielki potencjał. Wystarczy odrobina fantazji, aby przemienić weselne napoje w oryginalne drinki. Sok żurawinowy będzie niezastąpioną bazą do fikuśnych long drinków, ale także doda klasycznym shotom głębszego charakteru.  
-=-
Mając już skompletowane weselne menu pozostaje tylko dobrze się bawić. Gwarantujemy, że z żurawiną amerykańską weselne przyjęcie będzie wyjątkowo udane. Poniżej kilka propozycji dań i drinków na weselne przyjęcie.

Zupa krem ze szparagów z liśćmi szpinaku (czas przygotowania: ok. 35 minut)

Składniki dla czterech osób:
1 kg białych szparagów (mogą też być szparagi w kawałkach)
sól
40 g masła
25 g mąki
750 ml wody z gotowania szparagów
50 ml białego wina
250 ml śmietany do zup
pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g szpinaku liściastego
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Szparagi obrać, odciąć końcówki. Obierki ze szparagów gotować w 1l lekko osolonej wody przez ok. 20 minut. Odcedzić, wodę ze szparagów zostawić. Następnie szparagi pokroić na małe kawałki. Gotować w wodzie po obierkach przez ok. 6–8 minut. Kawałki szparagów wyjąć z wody łyżką durszlakową. Masło rozpuścić w garnku. Dodać mąkę i podsmażyć. Wlać wodę ze szparagów mieszając trzepaczką i zagotować. Dodać białe wino i śmietanę, zupę gotować przez ok. 2–3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze umyć i przebrać. Dodać do reszty wody ze szparagów i gotować przez 2 minuty. Wodę odlać, szpinak dobrze odsączyć. Do zupy dodać kawałki szparagów, szpinak i cranberries. Podgrzać i ponownie lekko przyprawić.

Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym (czas przygotowania: 30 minut)

Składniki na 4 porcje:
4 filety soli bez skóry, każdy ok. 250 g
1 por
Sól, pieprz
1 słoik (400 ml) bulionu rybnego
Szczypta szafranu
200 ml śmietany do gotowania
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Drewniany szpikulec

Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.
Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i cranberries. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem. Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Cranberry Tonic    
3 cl syropu z limonki
4 cl soku pomarańczowego
4 cl ginu
8 cl nektaru z cranberries
zimny tonic

Przygotowanie:    
Wszystkie składniki poza tonikiem energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Do drinka wrzucić pół plasterka limonki.

Cranberry Collins
2 cl soku cytrynowego    
4 cl soku pomarańczowego
2 cl grenadiny
2 cl cachaçy
10 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:    
Składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Dodać pół plasterka pomarańczy i dwie wiśnie koktajlowe.