W książce „Birkowie od kuchni” można poznać pozostałych członków tej rodziny i ich gastronomiczne sekrety, inspirowane tradycjami całego świata. Oprócz tego w publikacji Wydawnictwa G+J Książki znajduje się wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej znaleźć się powinno. Są więc wyjątkowe przepisy, porady, kulinarne opowieści, anegdotki oraz zdjęcia apetycznie wyglądających potraw… Dodatkowym smaczkiem książki są przepisy gwiazd prowadzących program „Kawa czy herbata”.
Stefan Birek to znany mistrz kulinarny z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Pracował w wielu restauracjach, również poza granicami Polski. Jest sekretarzem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, uczestnikiem lub jurorem wielu konkursów kulinarnych oraz organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Wykształcił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej, w tym własnych synów.
Konrad Birek odziedziczył zamiłowanie do gotowania po ojcu, ale w domu przygotowywał potrawy głównie z mamą - dlatego tak bardzo ceni kuchnię domową. Pierwsze zawodowe praktyki odbył w warszawskim hotelu Marriott, a kolejne dwa lata spędził w hotelu Jan III Sobieski u boku Roberta Sowy. Doświadczenia zdobywał również podczas pracy za granicą oraz biorąc udział w licznych konkursach gastronomicznych. Oprócz występów w telewizji szczególną satysfakcję daje mu doradzanie ambasadorowi Norwegii w sprawach kulinarnych.
Włoski przepis z warszawskiej Pragi
Mieszkańcy warszawskiej Pragi dobrze wiedzą, że jest tu zaledwie kilka miejsc, gdzie dają dobrze zjeść. Szkoda, że tak niewiele. A może to dobrze, bo nasi przyjaciele to ludzie o wyrafinowanych podniebieniach, muszę więc mobilizować swoją kulinarną kreatywność. Częste spontaniczne spotkania wymagają ode mnie szybkiego przygotowania smacznych przekąsek i takie właśnie jest vitello tonato cielęcina w sosie tuńczykowym!
Jeśli mamy ochotę i czas na przygotowanie cielęciny, to potrzebujemy:
około 1 kg zadniej cielęciny i coś do jej zamarynowania:
2–3 ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka białego wytrawnego wina
do podlania mięsa – ...nie gości:)
2 szklanki wody
sól, pieprz
Jeśli nie mamy czasu, to kupujemy ją w dobrym sklepie, już zamarynowaną i upieczoną. Wady są – wiadomo jakie. Zalety – pokroją ją nam na maszynie czyli lepiej niż my w domu.
Sos:
2 puszki tuńczyka w oliwie
5–6 łyżek stołowych majonezu
2 łyżki stołowe oliwy
2–3 filety z anchois
kilka kropli soku z cytryny
6–10 małych kaparów
łyżka musztardy
Cielęcinę nacieramy czosnkiem z solą oraz pieprzem i obkładamy gałązkami tymianku.W odpowiednim naczyniu zalewamy mięso winem i pieczemy około 1–1,5 godziny w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 160°C, podlewając je co jakiś czas powstającym w naczyniu sosem. Gotową pieczeń studzimy i bardzo cienko kroimy w plastry.
Przygotowujemy sos. Miksujemy tuńczyka z majonezem, oliwą, czosnkiem, filetami anchois, musztardą, kilkoma kaparami i sokiem z cytryny. Możemy udekorować kilkoma dużymi kaparami – można je kupić na wagę w wielu sklepach.
Stefan Birek to znany mistrz kulinarny z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Pracował w wielu restauracjach, również poza granicami Polski. Jest sekretarzem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, uczestnikiem lub jurorem wielu konkursów kulinarnych oraz organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Wykształcił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej, w tym własnych synów.
Konrad Birek odziedziczył zamiłowanie do gotowania po ojcu, ale w domu przygotowywał potrawy głównie z mamą - dlatego tak bardzo ceni kuchnię domową. Pierwsze zawodowe praktyki odbył w warszawskim hotelu Marriott, a kolejne dwa lata spędził w hotelu Jan III Sobieski u boku Roberta Sowy. Doświadczenia zdobywał również podczas pracy za granicą oraz biorąc udział w licznych konkursach gastronomicznych. Oprócz występów w telewizji szczególną satysfakcję daje mu doradzanie ambasadorowi Norwegii w sprawach kulinarnych.
Włoski przepis z warszawskiej Pragi
Mieszkańcy warszawskiej Pragi dobrze wiedzą, że jest tu zaledwie kilka miejsc, gdzie dają dobrze zjeść. Szkoda, że tak niewiele. A może to dobrze, bo nasi przyjaciele to ludzie o wyrafinowanych podniebieniach, muszę więc mobilizować swoją kulinarną kreatywność. Częste spontaniczne spotkania wymagają ode mnie szybkiego przygotowania smacznych przekąsek i takie właśnie jest vitello tonato cielęcina w sosie tuńczykowym!
Jeśli mamy ochotę i czas na przygotowanie cielęciny, to potrzebujemy:
około 1 kg zadniej cielęciny i coś do jej zamarynowania:
2–3 ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka białego wytrawnego wina
do podlania mięsa – ...nie gości:)
2 szklanki wody
sól, pieprz
Jeśli nie mamy czasu, to kupujemy ją w dobrym sklepie, już zamarynowaną i upieczoną. Wady są – wiadomo jakie. Zalety – pokroją ją nam na maszynie czyli lepiej niż my w domu.
Sos:
2 puszki tuńczyka w oliwie
5–6 łyżek stołowych majonezu
2 łyżki stołowe oliwy
2–3 filety z anchois
kilka kropli soku z cytryny
6–10 małych kaparów
łyżka musztardy
Cielęcinę nacieramy czosnkiem z solą oraz pieprzem i obkładamy gałązkami tymianku.W odpowiednim naczyniu zalewamy mięso winem i pieczemy około 1–1,5 godziny w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 160°C, podlewając je co jakiś czas powstającym w naczyniu sosem. Gotową pieczeń studzimy i bardzo cienko kroimy w plastry.
Przygotowujemy sos. Miksujemy tuńczyka z majonezem, oliwą, czosnkiem, filetami anchois, musztardą, kilkoma kaparami i sokiem z cytryny. Możemy udekorować kilkoma dużymi kaparami – można je kupić na wagę w wielu sklepach.