Warto szczególnie zwrócić uwagę na warzywa i owoce bogate w witaminę E, która świetnie wpływa na naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie i koloryt skóry. Witamina ta działa również pozytywnie na miękkość i elastyczność naskórka. W poszukiwaniu naturalnej witaminy E sięgaj więc po pietruszkę, czerwoną paprykę, brokuły, dynie, czarne porzeczki, pomidory, jabłka, lub po soki z tych owoców i warzyw. Pamiętając o tym, że twój organizm nie potrafi magazynować tych „naturalnych kosmetyków”, powinniśmy dostarczać je mu kilka razy dziennie.
Aby urozmaicić sobie taką warzywno-owocową dietę najlepiej jest przygotowywać codziennie innego rodzaju sałatkę. W zależności od naszych upodobań może być ona dodatkiem do obiadu, pożywnym śniadaniem, przekąską w pracy czy choćby pyszną kolacją lub słodkim deserem.
Przygotowanie codziennie innej propozycji sałatkowej wbrew pozorom nie musi być aż tak trudnym zadaniem. Nie musi być również bardzo czasochłonne – wystarczy, że skomponujesz samodzielnie listę składników lub znajdziesz gotowy przepis i wybierzesz warzywa i owoce, które nie wymagają starannego obierania. Możesz sięgnąć po sycące awokado i banany albo - tradycyjnie – jabłko, które jest źródłem wielu witamin A, C, B, błonnika, magnezu i fosforu.
Pamiętaj, że lekkie sałatki i surówki są niezwykle modne. Mięsne, jarskie, egzotyczne, na słodko , ostro czy słono z przeróżnymi sosami oraz wymyślnymi dodatkami jak ziarna, pędy czy tez grzanki z powodzeniem występują w roli pełnowartościowego posiłku lub stają się dodatkiem do potraw. Każdy, kto ma fantazje i chęć do komponowania może we własnej kuchni wyczarowywać coraz to nowe i bardziej wymyślne sałatki i surówki testując przy tym przeróżne zestawienia produktów.
Sycąca i zdrowa sałatka do pracy
Składniki: banan, gruszka, kilka plasterków ananasa, jabłko, rodzynki, łyżka soku z cytryny, łyżka miodu, cynamon do smaku.
Przygotowanie: owoce pokroić w drobne cząsteczki, wymieszać z miodem, cytryną i cynamonem.
Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek
Składniki: 3 duże pomarańcze, 2–3 duże czerwone rzodkiewki, 100 g czarnych oliwek bez pestek
Sos: 4–5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, po szczypcie mielonego kminku, otartej skórki z pomarańczy i soli
Przygotować sos: oliwę utrzeć z sokiem cytrynowym, kminkiem, otartą skórką oraz solą, schłodzić.
Przygotowanie sałatki: Pomarańcze obierz, oczyść z albedo, pokrój w plasterki (wyciekający sok dodaj do sosu). Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Połowę oliwek przekrój na pół, pozostałe pokrój w paski. W środku okrągłego półmiska ułóż połówki oliwek, wokół ułóż plasterki pomarańczy na przemian z plasterkami rzodkiewek. Posyp paskami oliwek, polej sosem i od razu podawaj.
Sałatka pomidorowa
Składniki: 4 - 5 dużych pomidorów, 30 dag żółtego sera, 200 g gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Pomidory pokrój na niezbyt drobne kawałki (plastry, półplasterki lub ósemki). Śmietanę wymieszaj z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Żółty ser zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Do naczynia wyłóż na dno warstwę pomidorów, posyp ją żółtym serem, a na to wyłóż kilka łyżek sosu. Później - znów warstwa pomidorów, żółtego sera i sosu. Powtarzaj warstwy aż do ich skończenia, tak by na wierzchu ostatnia warstwa była polana sosem.
Tortellini
Składniki: ½ kg pierożków tortellini, 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, ¼ filiżanki oleju balsamicznego, 2 łyżki posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego parmezanu, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 posiekana zielona cebula, 1 posiekana marchewka.
Przygotowanie: Ugotuj tortellini jak zalecone jest na jego opakowaniu. Spłucz tortellini zimną wodą, a następnie osusz. Wymieszaj pozostałe składniki. Dodaj do pozostałych składników tortellini, upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane, a następnie schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziesz tu.