Lato w pełni, słońce świeci, temperatury rosną do niespotykanych od lat wysokości. Przy takiej pogodzie na orzeźwienie proponujemy herbaciane lody i sorbety. Te przygotowane przez ekspertów Irvinga dodatkowo zapewnią niezapomniane doznania smakowe poziomek z nutą wanilii, owoców tropikalnych z nutą mięty, czy bergamotki.

Sorbet Earl Grey
Czas przygotowania: 30min + mrożenie
Stopień trudności: trudny
Danie dla 4 osób

Składniki: 1 cytryna, 8,5 dag drobnego, białego cukru, 2 białka, 20 ml białego wina, kilka listków mięty pieprzowej, 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal
Składniki na watę cukrową: 18,5 dag cukru kryształu, 150 ml wody.

Sposób przygotowania: Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.

Tropikalne marzenie
Czas przygotowania: 10min + chłodzenie
Stopień trudności: łatwy
Danie dla 3 osób

Składniki: 4 suszone figi, 2 porcje lodów waniliowych, sok z cytryny, 2 saszetki Herbaty Irving Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty

Sposób przygotowania: Suszone figi umyć i pokroić na bardzo małe kawałki. Drobno pokrojone figi zalać 500 ml wody i przez 5 minut gotować. Powstałym wywarem zaparzyć herbatę, a następnie przykryć garnek i odstawić do wystudzenia. Po przestudzeniu zamieszać, przecedzić, owoce wycisnąć. Do naparu dodać sok cytrynowy do smaku. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki. Do szklanek włożyć porcję lodów waniliowych i uzupełnić mrożona herbatą. Podawać ze słomką. Przy popijaniu, od czasu do czasu, zamieszać, aby lody w herbacie stopniowo się rozpuszczały.

Herbaciane lody po amerykańsku

Czas przygotowania: 20min + mrożenie
Stopień trudności: łatwy
Danie dla 4 osób pucharkach do lodów.

Składniki: 1/2 l mleka, laska wanilii, 4 żółtka, 100g cukru, 250 ml śmietany kremówki, 2 saszetki Herbaty Irving Tea Cocktails Poziomki z nutą Wanilii

Sposób przygotowania: Mleko zagotować z przepołowioną laską wanilii i zalać nim herbatę. Odstawić na 5 minut do naciągnięcia i przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i wymieszać z mleczną herbatą. Całość nadal ucierać aż masa zacznie gęstnieć. Masę przełożyć do salaterki i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy herbacianej, całość zamrozić. Udekorować. Podawać w pucharkach do lodów.