Miłość do tradycyjnych lodów to cecha wielu z nas. Zajadamy się nimi bez opamiętania, nie zważając na kalorie. Jeśli jednak właśnie się odchudzamy możemy zamienić je na inny letni przysmak. Sorbety w przeciwieństwie do lodów tradycyjnych nie są produkowane na bazie mleka, śmietany, jajek i cukru, które to właśnie są źródłem wielu kalorii. Są polecane także wszystkim tym, którzy są uczuleni na laktozę. W swoim składzie nie posiadają również bakalii, czekolady czy wielu emulgatorów, zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Sorbety w 10% składają się z owoców, przez co mogą być bardzo orzeźwiające.
Dla przykładu dwie gałki sorbetu to ok. 50 kcal, gdzie lody czekoladowe posiadają już ok. trzy razy więcej. Sorbetowy deser (pod warunkiem, że obejdziemy się bez polewy oraz słodkiego wafelka) będzie również o wiele lepszym rozwiązaniem, zamiast różnego rodzaju batoników czy ciasteczek.
Sorbet malinowy
Składniki na 1-2 porcje:
750 g malin
3/4 szklanki cukru
2 łyżki syropu malinowego
Opis przygotowania (ok. 25 minut):
Maliny opłukać, przebrać i dokładnie zmiksować. Cukier zagotować z 3/4 szklanki wody. Do malaksera przełożyć masę malinową, wlać ciepły syrop z wody i cukru oraz syrop malinowy. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do metalowego naczynia i odstawić do lodówki na 3 godziny. Co 30 minut sorbet należy dokładnie miksować. Na 10 minut przed podaniem, trzeba spulchnić mikserem.