herbata z cukrem i cytryna (200ml, 2łyżeczki cukru)
Herbata cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Sięga po nią wiele osób każdego dnia. Jednak czy zastanawiamy się nad jej wpływem na nasz organizm? Czy wiemy czy czarna herbata jest dobra dla naszego zdrowia? Przyjrzyjmy się bliżej temu wyjątkowemu bursztynowemu naparowi.Odpowiednie parzenie herbaty
Warto wiedzieć, że samo przygotowywanie herbaty jest niezwykle istotne. Proces jej parzenia powinien przebiegać prawidłowo. Najczęstszym błędem jest wykorzystywanie zbyt niskiej temperatury wody. W przypadku czarnej herbaty powinniśmy bowiem stosować wrzątek o temperaturze bliskiej 100 stopni. Jedynie w taki sposób możemy wydobyć ich niezwykły smak i aromat.Co istotne czas parzenia czarnej herbaty w sposób bezpośredni oddziałuje na to, jak wpływa ona na nasz organizm. Zaleca się, aby była ona parzona przez 2-3 minuty, wówczas wykazuje działanie pobudzające, niweluje skutki zmęczenia i dodaje energii. Jeśli jednak będziemy ją parzyć nieco dłużej czyli około 5 minut to już jej działanie zmieni się na wyciszające i uspokajające.
Jakie wartości odżywcze znajdujemy w czarnej herbacie?
Popularność herbaty nie jest przypadkowa. Nie ma w niej cukrów, tłuszczów, ani błonnika. Jednak zawartość potasu, sodu, wapnia i magnezu, oraz śladowe ilości białka mają znaczenie dla naszego ustroju. Dokładny skład naszej herbaty będzie uzależniony od jej gatunku oraz od tego, w jaki sposób ja przyrządzimy.Sama gorzka herbata to napój właściwie pozbawiony kalorii. Podaje się szacunkowe dane, że około 100 gram naparu zawiera zaledwie 1 kcal. Jeśli jednak dodamy do niej cukier i cytrynę to sytuacja ulega zmianie.
1 łyżeczka cukru to 5 gram czyli 20 kcal. Jeśli do naszej herbaty dodajemy 2 do nasz napój ma już 41 kcal. Jeden plasterek cytryny ma około 14 gram i możemy założyć, że to również będzie 1 kcal. W związku z tym nasza herbata z dwiema łyżeczkami cukru i cytryną będzie miała 42 kcal.
Jakie właściwości wyróżniają czarną herbatę?
Warto zwrócić uwagę, że w czarnej herbacie znajduje się teobromina, teina i teofilina, dzięki czemu powoduje ona skuteczne rozjaśnianie umysłu, pomaga się skoncentrować i może poprawiać nasz nastrój.Kolejna istotną kwestią jest fakt, że w herbacie znajdujemy teaflawiny, które są organicznymi związkami, o działaniu antyoksydacyjnym. Pozwalają one na skuteczne neutralizowanie wolnych rodników i szkodliwych jonów metali, co jest wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia.
Wspomniane działanie pozwala na odtruwanie organizmu z toksyn, uzyskujemy również opóźnienie procesów starzenia się, regulowane jest stężenie glukozy we krwi, nasze oczy są chronione przed jaskrą, mają działanie antynowotworowe, mogą zapobiegać uszkodzeniom DNA w komórkach. Ponadto herbata pozytywnie wpływa na nasze krążenie i obniża ciśnienie krwi, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy, zmniejsza ryzyko zawału serca, oraz niweluje skutki biernego palenia.
Według naszego licznika kalorii:
herbata z cukrem i cytryna (200ml, 2łyżeczki cukru) ma w 100g
42 kalorii i 0 g tłuszczu.