Grzyby smażone na maśle 100g
W naszej kulturze i regionalnych kuchniach często sięga się po grzyby, jednak wydaje nam się, że robimy to jedynie z uwagi na ich smak. W wielu krajach grzybów nie zbiera się wcale, więc często w lasach są ich ogromne ilości. Okazuje się jednak, że grzyby, zależnie od konkretnego gatunku mogą mieć wiele cennych wartości odżywczych i w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Co więc znajdujemy w grzybach?Jakie wartości odżywcze są w grzybach?
Znajduje się w nich bardzo wiele witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu mogą one mieć korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dokładne wartości odżywcze w grzybach są uzależnione od tego po jaki ich rodzaj sięgniemy. Jednak zdaniem specjalistów jest bardzo podobna do wartości odżywczych kefiru.W grzybach występuje dość znaczna ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Zwykle jego ilość znajduje się na poziomie od 2 do 5 %, jednak zależy to od gatunku ? najwięcej mają pieczarki, borowiki i prawdziwki. Węglowodany stanowią w grzybach od 35 do 54%, natomiast tłuszcze od 2 do 8%. Występuje w nich również wiele witamin oraz minerałów.
Ilość składników odżywczych jest znaczna. W grzybach znajdujemy bowiem duże ilości wapnia, potasu, fosforu i magnezu, ale to nie wszystko bo w mniejszych ilościach znajduje się w nich również żelazo, selen, miedź, cynk, molibden i mangan.
Znaczenie mają również witaminy, a pośród nich witamina A, której zdecydowanie najwięcej jest w kurkach. Poza tym grzyby zawierają również witaminy B1, B2, D, E i C. Antyoksydanty również są ważną częścią grzybów, a ponadto w ich składzie znajdujemy substancje antybakteryjne, które skutecznie wspierają odporność organizmu.
ZAPAMIĘTAJ! Grzyby są wyjątkowo smaczne i zdrowe, jednak nie mogą one być podawane dzieciom!
Grzyby a kaloryczność
Aż 90% składu przeciętnego grzyba to woda, w związku z czym można uznać je za lekkostrawne, a dodatkowo niezbyt kaloryczne danie. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność będzie zależna od konkretnego rodzaju grzyba.100 gram świeżych grzybów to około 34 kcal.
Jeśli podajemy grzyby w postaci smażonej na maśle, to również musimy brać pod uwagę, ile tego masła dodamy na patelnię i czy całość potem zjemy. W czasie smażenia tłuszcz wnika w potrawy, więc z pewnością część trafi na nasz talerz i kalorie będą się liczyć.
Według naszego kalkulatora grzyby smażone na maśle 100 gram to około 157 kcal i około 16,2 gram tłuszczu.
Według naszego licznika kalorii:
Grzyby smażone na maśle 100g ma w 100g
157 kalorii i 16.2 g tłuszczu.