Grzyby smażone na maśle 100g

W naszej kulturze i regionalnych kuchniach często sięga się po grzyby, jednak wydaje nam się, że robimy to jedynie z uwagi na ich smak. W wielu krajach grzybów nie zbiera się wcale, więc często w lasach są ich ogromne ilości. Okazuje się jednak, że grzyby, zależnie od konkretnego gatunku mogą mieć wiele cennych wartości odżywczych i w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Co więc znajdujemy w grzybach?

Jakie wartości odżywcze są w grzybach?

Znajduje się w nich bardzo wiele witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu mogą one mieć korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dokładne wartości odżywcze w grzybach są uzależnione od tego po jaki ich rodzaj sięgniemy. Jednak zdaniem specjalistów jest bardzo podobna do wartości odżywczych kefiru.

W grzybach występuje dość znaczna ilość białka, które jest łatwo przyswajalne. Zwykle jego ilość znajduje się na poziomie od 2 do 5 %, jednak zależy to od gatunku ? najwięcej mają pieczarki, borowiki i prawdziwki. Węglowodany stanowią w grzybach od 35 do 54%, natomiast tłuszcze od 2 do 8%. Występuje w nich również wiele witamin oraz minerałów.

Ilość składników odżywczych jest znaczna. W grzybach znajdujemy bowiem duże ilości wapnia, potasu, fosforu i magnezu, ale to nie wszystko bo w mniejszych ilościach znajduje się w nich również żelazo, selen, miedź, cynk, molibden i mangan.

Znaczenie mają również witaminy, a pośród nich witamina A, której zdecydowanie najwięcej jest w kurkach. Poza tym grzyby zawierają również witaminy B1, B2, D, E i C. Antyoksydanty również są ważną częścią grzybów, a ponadto w ich składzie znajdujemy substancje antybakteryjne, które skutecznie wspierają odporność organizmu.

ZAPAMIĘTAJ! Grzyby są wyjątkowo smaczne i zdrowe, jednak nie mogą one być podawane dzieciom!

Grzyby a kaloryczność

Aż 90% składu przeciętnego grzyba to woda, w związku z czym można uznać je za lekkostrawne, a dodatkowo niezbyt kaloryczne danie. Warto jednak pamiętać, że dokładna kaloryczność będzie zależna od konkretnego rodzaju grzyba.

100 gram świeżych grzybów to około 34 kcal.

Jeśli podajemy grzyby w postaci smażonej na maśle, to również musimy brać pod uwagę, ile tego masła dodamy na patelnię i czy całość potem zjemy. W czasie smażenia tłuszcz wnika w potrawy, więc z pewnością część trafi na nasz talerz i kalorie będą się liczyć.

Według naszego kalkulatora grzyby smażone na maśle 100 gram to około 157 kcal i około 16,2 gram tłuszczu.

Według naszego licznika kalorii:
Grzyby smażone na maśle 100g ma w 100g
157 kalorii i 16.2 g tłuszczu.


Szukaj

Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu

Autor:
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu

Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne

Czytaj dalej
Udostępnij:

Outdoor w wielkim mieście

Autor:
Outdoor w wielkim mieście

Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo

Czytaj dalej
Udostępnij:

Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?

Autor:
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?

Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce

Czytaj dalej
Udostępnij:

5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze

Autor:
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze

Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady

Czytaj dalej
Udostępnij:

Nowy sezon? Nowe buty!

Autor:
Nowy sezon? Nowe buty!

Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn

Czytaj dalej
Udostępnij: